ACTUEEL

Van Rijn wil indicatie ‘Roelie’ onderzoeken

Indicatieorgaan CIZ gaat op last van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid onderzoek doen naar de te lage indicatie voor de bij zorginstelling NOVO in Onnen overleden cliënte 'Roelie'. Dat meldt Van Rijn in antwoord op Kamervragen.

De 44-jarige vrouw overleed vorig jaar nadat ze door vier personeelsleden hardhandig tegen de grond geduwd werd. Naderhand rees de vraag of 'Roelie' wel op de juiste plek was bij NOVO in Onnen. Gezien haar problemen had ze naar een instelling gemoeten die geschikt was voor zwaardere zorg, maar het CIZ zou daartoe een eerder verzoek hebben afgewezen.

Zwaardere indicatie

De vrouw zat tot november 2011 bij Lentis in Delfzijl. Lentis verzocht het CIZ om een zwaardere indicatie omdat Roelie meer zorg nodig had. Het CIZ liet op 20 december 2011 weten dat er geen zwaardere indicatie kwam. Daarop verhuisde Roelie naar Onnnen. Op Kamervragen van D66'er Vera Bergkamp antwoordt Van Rijn dat hij de zaak zo ernstig vindt dat hij het CIZ laat onderzoek hoe de indicatiestelling tot stand is gekomen.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 augustus 2013

Als er ruim 1 miljoen indicaties per jaar worden afgegeven dan zou je eigenlijk veel meer van dit soort gevallen verwachten.

Anoniem

29 augustus 2013

Geloof me er zijn veel meer van dit soort gevallen... ze lopen alleen niet altijd zo dramatisch af...

Peter Koopman

29 augustus 2013

Mij viel op dat een zorgaanbieder met erkende specialistische vakbekwaamheid (Lentis) door het Ciz kan worden overruled. Wat weet het Ciz meer dan zij? Als bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist ggz een verpleegbehoefte heeft vastgesteld conform erkende beroepsmatige richtlijnen: wat kan een beroepsmatig lager gekwalificeerd Ciz medewerker dan afkeuren?

Anoniem

30 augustus 2013

Zowel Lentis (GGZ) als NOVO (VG) hebben zelf de mogelijkheid om via herindicatie taakmandaat meer zorg aan te vragen. Deze aanvragen worden getoetst. Lentis als GGZ-instelling heeft als laatste een indicatie VG ZZP 3 aangevraagd. Maar geen zwaardere zorg! En ook geen BOPZ! Zuivere berichtgeving zou voor deze trieste casus respectvoller zijn geweest. Het gaat om handelingsbekwaamheid en niet om een indicatie (zie artikel NRC).

Top