ACTUEEL

‘Ziekenhuizen opereren massaal onder volumenorm’

Bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft in 2012 operaties uitgevoerd zonder aan de volumenormen te voldoen. Zodoende zijn vorig jaar honderden patiënten geopereerd door artsen met te weinig ervaring. Dit meldt RTL Nieuws langs op basis van cijfers van onderzoeksbureau MediQuest.

In totaal halen 36 ziekenhuizen de volumenorm niet. RTL Nieuws bekeek in het kader van de rondgang zes aandoeningen waarvoor de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) een volumenorm heeft opgesteld. Patiënten die een operatie ondergaan in een ziekenhuis dat niet aan deze norm voldoet, lopen een grotere kans op complicaties zoals bloedverlies, opname op de IC en overlijden. Volgens RTL Nieuws heeft schending van de volumenorm in zeker één geval tot overlijden geleid.

Stoppen

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat ziekenhuizen die bepaalde operaties vorig jaar te weinig hebben uitgevoerd, met deze operatie moeten stoppen. "Het gaat hier om normen van de artsen zelf. Aan deze normen moet gewoon voldaan worden”, aldus Schippers tegenover RTL Nieuws. “Als een ziekenhuis de norm in 2012 niet heeft gehaald en ook niet aan kan aantonen dat in 2013 wel te doen, dient het ziekenhuis te stoppen met het uitvoeren van de operaties. De IGZ kijkt hier dan ook goed naar en controleert tevens of de ziekenhuizen de norm in 2013 wel halen. Ik ga er tevens vanuit dat verzekeraars in de contractering van ziekenhuizen ook scherp letten op de volumenormen."
Als ziekenhuizen zich niet aan de norm blijven houden, grijpt de inspectie in.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

De Vries

28 augustus 2013

En ook hier kan weer gesjoemeld worden. Zo is een wereldberoemde kliniek in Amsterdam Zuid nu eigendom van en het Slotervaart en het OLVG.

Wat is dan de telmethode als een arts in alle drie de locaties werkt? En hoe is de financiering nu een mogelijk nadeel voor ons specialisten? Voorde telling opereer ik in A , voor de verzekering in B en voor de client in C.

De verzekeraars hebben het weer goed bedacht! Want u dacht toch niet dat de artsen zelf dit verzinnen? Het is allemaal manipulatie om ons inkomen vanwege de minister.
Het gaat maar door. Begin nu ook aan emigratie te denken in dit door en door marxistische land. En dat voor een VVD minister! Van een rechte rug kunnen we deze vrouw niet beschuldigen!

Anoniem

29 augustus 2013

Dr. Barnard opereerde ook onder de volumenorm! Nog een geluk dat zijn eerste hartpatient het overleefde. Hadden we tenminste nog wandelend bewijs van zijn misdaad.

Anoniem

29 augustus 2013

Dr. Barnard opereerde ook onder de volumenorm! Nog een geluk dat zijn eerste hartpatient het overleefde. Hadden we tenminste nog wandelend bewijs van zijn misdaad.

sdegraaff

29 augustus 2013

ad 3
Helaas is niet iedere chirurg een Dr Barnard

van der schors

29 augustus 2013

Ik speel Dr. Bernard ook af onder de volume norm.
Daar wordt iedereen beter van.

nol

29 augustus 2013

die volumenormen discussie is niet wetenschappelijk onderbouwd voor alle ingrepen. De norm wordt misbruikt om ziekenhuizen te sluiten, medisch specialistje te pesten , verzekeraar machtiger te maken en vooral om te bezuinigen.

Peltenburg

30 augustus 2013

Dag dokter de vries, wat is er mis mee om uw salaris te normeren naar 225.000 euro netto. Als u net zó veel wil verdienen als de medisch specialisten in de VS; ook goed wat mij betreft. Maar dan lijkt het me ook eerlijk dat u net als in de VS óók uw eigen opleidingskosten van 1 miljoen netjes terugbetaalt. Want dat kost het ons als maatschappij om u in 12 jaar op te leiden tot excellerend medisch specialist. In de USA moeten uw collega's dat ook!

Top