ACTUEEL

Geen recht op schone luier in zorginstelling

Het kabinet wil een wetsvoorstel intrekken dat bewoners van zorginstellingen het recht zou geven op een dagelijkse wasbeurt en een schone luier direct na een ongelukje. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS zal dit vrijdag voorstellen in de ministerraad. Bronnen in politiek Den Haag hebben een bericht in de Volkskrant van donderdag hierover bevestigd.

Intrekken wetsvoorstel

PVV-leider Geert Wilders is woedend. “Een grove schande. Dit kabinet is ziek”, laat hij weten. Ook fractieleider Henk Krol van 50Plus reageert verbijsterd. “Ik ben echt een beetje sprakeloos. Zo ga je toch niet met mensen om?” aldus Krol.

Afdwingbare zorg

De PVV is van plan zelf met een initatiefvoorstel te komen als het kabinet de wet intrekt, zegt Wilders. “Fatsoenlijke afdwingbare zorg voor ouderen en gehandicapten is een kwestie van beschaving, het kan niet langer zo zijn dat gevangenen meer rechten hebben dan ouderen en gehandicapten.”

Beginselwet Awbz-zorg

De zogeheten Beginselwet Awbz-zorg dateert uit de vorige kabinetsperiode. Vooral toenmalig gedoogpartner PVV maakte zich er sterk voor. Het kabinet zou het wetsvoorstel willen intrekken omdat het door een geplande reorganisatie in de langdurige zorg zijn waarde verliest. Ouderen moeten straks langer thuis blijven wonen en daar verzorgd worden.

Elders al geregeld

De Raad van State oordeelde destijds negatief over het wetsvoorstel. Volgens het adviesorgaan van de regering zijn de rechten van bewoners van zorginstellingen elders al wettelijk geregeld. (ANP)

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

van Hardeveld, H.J.

29 augustus 2013

Wat een misselijke titel heeft dit artikel. De redactie van Skipr laat zich meeslepen in de demagogische retoriek van een stelletje onderbuik-politici.
De titel (maar ook het artikel zelf) wekt de suggestie dat fatsoenlijke zorg alleen met wet- en regelgeving af te dwingen is. Daarmee doet Skipr zwaar onrecht aan alle medewerkers in de (ouderen-)zorg.

Frank Conijn

29 augustus 2013

De redactie doet inderdaad mee aan goedkoop populisme met deze kop. Van nu.nl:

<quote>
De Raad van State oordeelde destijds negatief over het wetsvoorstel en vond dat het op enkele onderdelen moest worden aangepast. Het adviesorgaan van de regering stelde toen al dat de rechten van bewoners van zorginstellingen elders al wettelijk geregeld zijn.

De Raad adviseerde het kabinet zich te richten op de "dieperliggenden oorzaken" op onderdelen waar dit nog niet het geval was. Het adviesorgaan stelde dat "tijdgebrek bij het personeel en gebrek aan privacy en autonomie niet worden opgelost met een wettelijke regeling".

(...)

Van Rijn laat in een reactie weten dat hij de inhoud van het wetsvoorstel gaat opnemen in een andere wet.

Volgens hem is er geen reden tot ongerustheid. "Wat beoogd werd in dat wetsvoorstel gaan we keurig regelen in de nieuwe wet langdurige zorg."
</quote>

MItrasing

29 augustus 2013

In de eerste lijn is het wel de dagelijkse praktijk dat de zorgverzekeraar goedkopere luiers vergoeden die minder van kwaliteit zijn. En die ouderen wel de dupe zijn wegens hun beperkte financiële mogelijkheden.
Dus: ook al krijgen ze die, het is geen kwaliteit...

Roodenburg

30 augustus 2013

Baby's dragen luiers. Volwassenen incontinentiemateriaal. Ik heb last van de wijze waarop de discussie gevoerd wordt. Het is van belang dat er een duidelijk bewustzijn is over wat goede zorg is. Wettelijk afdwingen helpt daar niet echt in naar mijn mening. In de zorg streven we volgens mij naar een teugdringing van dwang. Laten we het gesprek met elkaar voeren over wat de bedoeling is van zorg en niet met dit soort termen de media bestoken en politieke statements willen halen. Dat is zorgonwaardig.

Top