ACTUEEL

Van Rijn wil betere opvang van daklozen

De opvang van daklozen moet verbeteren. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS heeft de gemeenten opgeroepen hardere afspraken te maken over de landelijke toegankelijkheid van de opvang.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dinsdag dat nu te vrijblijvend wordt omgegaan met de regels. "In de praktijk moet het echt beter", vindt Van Rijn.

Op straat

Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat gemeenten jaarlijks enkele honderden daklozen ten onrechte op straat zetten. Ook weigeren zeven van de tien gemeenten daklozen die van elders komen onderdak te bieden. Ze handelen daarmee in strijd met de wet. Die schrijft voor dat daklozen in elk geval tijdelijk van bed en brood voorzien moeten worden.

Bij het onderzoek werd gebruikgemaakt van ambtenaren die zich voordeden als daklozen. Van Rijn wil het onderzoek volgend jaar herhalen.

Schokkend

De Federatie Opvang, de koepelorganisatie van onder meer daklozenopvangen, vindt het schokkend dat er daklozen op straat worden gezet. "Het is niet acceptabel dat mensen zonder hulp worden weggestuurd. Het lijkt erop dat zowel gemeenten als opvanginstellingen worstelen met het grote aantal aanvragen om hulp", liet voorzitter Jan Laurier weten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

mol

3 september 2013

Zijn er genoeg plaatsen en middelen?
Misschien eerst even hier naar kijken.
Hebben de kleinere gemeenten wel voorzieningen en hoe ga je dat borgen?
De subsidie van de gemeenten worden minder hoe vang je dat op?
En dan nog de bezuinigingen.
Lijkt mij genoeg om eerst eens op een rijtje te zetten en over na te denken , voordat een minister weer gaat roepen dat het beter moet!

Top