ACTUEEL

'Geen alternatief' voor dood moeder (99)

Voor de zelfgekozen dood van de 99-jarige 'Moeke' Heringa was destijds geen alternatief voorhanden. De huisarts weigerde mee te werken, bleek dinsdag ter zitting in de rechtbank in Zutphen.

Geen euthanasie

De vrouw wenste niet verder te leven. De 71-jarige Albert Heringa hielp in juni 2008 zijn moeder aan haar einde. Ze nam tussen de 70 en 80 pillen in die haar zoon hielp verzamelen. Tijdens de zitting werd onder meer hoogleraar filosofie en ethiek Henk Manschot gehoord. De vrouw had kunnen kiezen te stoppen met eten en drinken, maar kon of wilde dat niet. “Een alternatief was er toen verder niet, ze had het niet zelf gekund”, stelde Manschot.

Hulp bij zelfdoding

H. legde de dood van zijn moeder vast met een camera. In 2010 kwam een documentaire uit over deze hulp bij zelfdoding. Volgens het Openbaar Ministerie werd pas 2 jaar na het overlijden van Moeke bekend dat het geen natuurlijke dood betrof en ging tot vervolging over. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) pakt de rechtszaak aan om de strafbaarstelling van hulp bij zelfdoding van tafel te krijgen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 september 2013

Stoppen met eten en drinken is geen keuze.
Bij een keuze heb je meerdere opties.
Als niemand je wil helpen is het dus geen keuze maar een laatste middel om je leven te beeindigen.
Mensonterend en een leidensweg.

Anoniem

4 september 2013

....lijdensweg

Top