ACTUEEL

Van Rijn teleurgesteld over gebruik meldcode

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS is teleurgesteld over het geringe gebruik van de meldcode kindermishandeling bij een aantal sectoren in de gezondheidszorg. Hij heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Van Rijn zal in een campagne extra aandacht besteden aan sectoren die er negatief uitspringen.

De bewindsman reageert op een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daaruit blijkt dat bij het Gezondheidscentrum voor Asielzoekers (100 procent) en de GGD's (90 procent) de code volop gebruikt wordt. Bij particuliere klinieken (9 procent), logopedisten (18 procent), thuiszorginstellingen (23 procent) en fysiotherapeuten (27 procent) is dat een stuk minder. De meeste sectoren zeiden wel van plan te zijn de code te gaan gebruiken.

Wettelijk verplicht

Van Rijn onderstreept dat het onderzoek plaatsvond voor de meldcode kindermishandeling op 1 juli van dit jaar wettelijk verplicht werd. Als volgend jaar blijkt dat de code in bepaalde sectoren of instellingen nog onvoldoende wordt gebruikt, gaat de inspectie over tot handhaving. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Adoptievader

8 november 2013

Het hebben van de Meldcode is verplicht.
Het moeten melden is naar ik hoop afhankelijk van of er wel wat te melden ìs.
Of moeten alle binnenkomende kinderen op school, in de polikliniek, op het consulatiebureau, de tandarts, enz. gemeld worden?
Melden moet pas als er iets verdachts is dat niet met overleg ontzenuwd kon worden.
Men dient als melder selectief te zijn.
Melden hoeft niet, dus!!!

Top