ACTUEEL

VNG wil bemiddelaar mantelzorg

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil een ombudsman of een andere bemiddelaar voor conflicten tussen burgers en gemeenten over de zorg voor hulpbehoevenden. Gemeenten hebben minder geld voor deze zorg beschikbaar. Ze zijn daarom bang dat veel familieleden van mensen die hulp nodig hebben, naar de rechter zullen stappen om zorg voor hen af te dwingen.

"Er zullen meer conflictsituaties komen. Dan zal uiteindelijk de rechter oordelen", zegt projectleider Bob van der Meijden van de VNG woensdag in de Volkskrant. "Daarom zou het goed zijn als er meer instanties zijn waar burgers met hun geschil terecht kunnen."

Wet

De bemiddeling kan volgens de VNG het best worden geregeld in de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het wetsvoorstel hierover gaat binnenkort naar de Tweede Kamer. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid geeft in de Volkskrant aan geen reden te zien om de wet hiervoor aan te passen.

In mei pleitten de gemeenten nog voor de mogelijkheid om mensen die langdurige zorg aanvragen, te verplichten om steun bij hun familie en vrienden te zoeken. Volgens de VNG kunnen de gemeenten de bezuinigingen alleen dan halen. Staatssecretaris Van Rijn vindt ook dat burgers op hun sociale netwerk moeten terugvallen, maar hij wil dit niet verplicht stellen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Kees Marges, Voorzitter Platform VG Rijn

4 september 2013

Het gaat helemaal niet (alleen) over mantelzorg, maar over de interpretatie wat straks 'maatwerk' (vervanger van compensatieplicht) is en de conflicten die daar uit voortkomen. En dat die conflicten komen kan iedereen die z'n ogen en oren open houdt zien aankomen. En ook dat de gemeenten dat willen voorkomen en nu al richting bemiddeling sturen. Bemiddeling, het woord zegt het al, betekent automatisch dat de wmo-zorg/hulp vrager bij voorbaat aanvaard dat hij/zij niet de maatwerkzorg/hulp krijgt waar hij/zij aanspraak op meent te kunnen maken.

Gulpen bc

5 september 2013

Leuk probeersel van de VNG.
Volledig eens met Kees Marges.
Veel overleg betekent geen snelle wettige oplossingen.
Meer kansen voor gemeentes om mensen zodanig te beinvloeden dat er minder uren voor de huishoudelijke zorg ontstaan.
Als mensen de preciese wettige regels niet kennen biedt dit een tweede kans voor de gemeentes noch meer te bezuinigen op uren.
Je ziet weer eens waar een poldermodel met niet gelijkwaardige gesprekspartners toe kan leiden.
Gelukkig voelt de staatssecretaris hier niet zo veel voor.

Top