ACTUEEL

'Poepbacterie' op vlees is gevaar voor gezondheid

Veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk wordt opgegeten door mensen, is besmet met bacteriën als E.coli. Dat komt doordat vaak de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terecht komt. Het tv-programma Zembla meldt dinsdag dat keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector dat zeggen in de uitzending van komende donderdag.

De E.coli-bacterie veroorzaakt maagklachten en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen.

Volgens een van de keurmeesters zit er poep op ongeveer 60 procent van de karkassen. "Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken."

Openheid

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is geschrokken van  de berichtgeving van Zembla. "Als Zembla concrete bewijzen heeft dat regels niet worden nageleefd en toezicht faalt, wil het CBL onmiddellijke openheid. Supermarkten nemen hygiëne en voedselveiligheid zeer serieus", stelt het CBL.

Opheldering

CDA en D66 willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over het vlees dat slachthuizen verlaat met poepbacteriën als E.coli van de dieren er op.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken zegt geschrokken te zijn van de misstanden en het falen van controles op het dierenwelzijn in slachthuizen. "Volksgezondheid en voedselveiligheid staan voor de PvdA voorop. Mensen moeten de zekerheid hebben dat hun voedsel veilig is. De misstanden in slachthuizen moeten daarom hard worden aangepakt." De PvdA wil snel een debat met Dijksma over de maatregelen die zij al heeft aangekondigd om tegen misstanden op te treden.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt de misstanden onacceptabel. Het brengt volgens hem ook de goede naam van het Nederlandse vlees in gevaar. Ook Gerard Schouw (D66) wil snel meer weten van Dijksma. Zijn de berichten "waar, half waar of onzin?", vraagt hij zich af. (ANP)

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Doeterniettoe

7 september 2013

Ach, ieder z'n vak hè?! Kwaliteit en goed gekwalificeerd personeel doet er kennelijk niet meer toe. De verloedering slaat dus ook hier toe. Waar eindigt dit?

Top