ACTUEEL

Geen inkomensafhankelijk eigen risico in zorg

Er komt in 2015 geen inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg. Deze maatregel was aangekondigd in het regeerakkoord, maar de coalitie van VVD en PvdA heeft besloten hem te schrappen, zo bevestigden bronnen in politiek Den Haag woensdag een bericht van de NOS. Het nieuws wordt op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt.

Van het plan voor een inkomensafhankelijk risico wordt afgezien wegens uitvoeringsproblemen. Zorgverzekeraars zouden dan namelijk inzage moeten hebben in het loon van hun cliënten om het eigen risico te kunnen berekenen.

Zorgtoeslag

Het eigen risico blijft nu 350 euro per jaar. Het wordt alleen met de inflatie verhoogd. Lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag en hogere inkomens gaan meer belasting betalen. Dat laatste gebeurt door het schrappen van de algemene heffingskorting voor deze groep. Volgens het regeerakkoord zouden hogere inkomens een hoger eigen risico (595 euro) krijgen dan laagbetaalden (180 euro).

In het regeerakkoord had de PvdA bedongen dat zowel de zorgpremies als het eigen risico inkomensafhankelijk zouden worden. Het eerste plan werd al kort na het aantreden van het kabinet geschrapt onder zware druk van de VVD-achterban. Die kwam in opstand omdat de maatregel te veel inkomenseffecten zou hebben. Het inkomensafhankelijk maken van het eigen risico is opnieuw een concessie van de PvdA aan de VVD.

Kritiek

D66 had woensdag al meteen kritiek. "Het kabinet kiest er steeds voor om de belasting van werkenden te verhogen. Hierdoor wordt werken onaantrekkelijk. Die keuze is sowieso niet verstandig, maar al helemaal niet tijdens een economische crisis met oplopende werkloosheid", zei Kamerlid Wouter Koolmees.

Ook GroenLinks heeft bezwaren. "Er blijft weinig over van de doelstelling van eerlijk delen uit het regeerakkoord", aldus Kamerlid Linda Voortman. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 september 2013

Inflatie is er voorlopig niet, dus wordt het eigen risico niet hoger. Steeds alles inkomensafhankelijk doen is niet eerlijk. Want iemand met veel zorgkosten buiten de eigen risico om heeft al veel eigen bijdragen. Dit wordt niet meer gecompenseerd en bij de belasting kun je er niets mee. Ik ken iemand die moet aan de WMO al ruim € 300,00 per maand betalen. Je zult denken die verdienen dan ook goed maar de aanpassing was wel noodzaak en geen luxe en zijn op jonge leeftijd zodat er nog een flinke hypotheek in het huis zit. Er zou dan eerst de enigenbijdragen en andere ziektekosten af moeten om te bepalen wat je inkomen is. En met die extra kosten kun je nergens heen. Dat moet ook veranderen.

Anoniem

5 september 2013

2 maten: het loon bekijken via de fiscus van huurders van woningbouwverenigingen mag en kan wel om te bepalen of een huurder in aanmerking moet komen voor huurverhoging?

Anoniem

5 september 2013

#2 helemaal mee eens! Het is een schande en de PvdA kijkt ernaar en doet niets. Nou in september komt de afrekening van een kabinet dat de rijken superrijk heeft gemaakt en de armen straatarm. Walgelijk wat een verdeling van de welvaart. Noem je dat nivelleren Samsom? Hoelang denk je nog de PvdA te kunnen schofferen?

De eerste annonieme

5 september 2013

Om de huren inkomensafhankelijk te maken vind ik schandalig. Als iemand nu tevreden is in zijn huis wat kwalitatief minder is en hij liever van een vakantie genieten dan is dat hun eigen keuze. En moet niet bepaald worden door de overheid. Dus al iemand goed zijn best doet en meer inkomen zal vereffenen moet hij dat aan huur weer uitgeven. Dat is toch de omgedraaide wereld, je werkt toch voor je geld en je betaald belasting en dan moet je er vrij in zijn waaraan je het uit geeft. Als iemand meer verantwoording heeft maar liever goedkoop woont en andere hobby's heeft is toch ieder zijn eigen keuze. Dan moeten ze niet de huren zo maar weer verhogen. Schandalig ........

Anoniem

8 september 2013

Waar studeer je nog voor om een betere en/of verantwoordelijke betaalde baan te krijgen? dan kun je het weer inleveren aan enigenbijdragen WMO - Huur -ziektekosten - kinderbijslag - studiegeld en aan alle andere enigenbijdragen. Je bruto inkomen blijft je bruto inkomen al heb je op een andere manier al veel enigenbijdragen en kosten die je niet van je bruto salaris kunt aftrekken. Ze moeten niet blijven doorschieten. Straks ben je misschien nog beter af als je niets hebt. Waar doen wij het voor??

Top