ACTUEEL

'Declaratiecodes van artsen vaak misbruikt'

Persoonlijke declaratiecodes van artsen worden misbruikt door oplichters die daarmee veel geld buitmaken. Dat meldde RTL Nieuws zaterdagavond. De nepartsen en nepzorginstellingen dienen op grote schaal valse declaraties in, soms zelfs met medeweten van de 'echte' artsen en specialisten.

Fraudedossiers

Zorgverzekeraars Achmea en DSW beschikken over honderden van dit soort fraudedossiers. Ook van overleden of gepensioneerde artsen worden de declaratiecodes misbruikt. Uit het onderzoek van RTL onder zorgverzekeraars blijkt dat misbruik van artsencodes inmiddels een van de grootste vormen van fraude is geworden.

Kamer wil opheldering

Tweede Kamerleden willen snel opheldering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over de fraude. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil Schippers dinsdag in het vragenuurtje spreken over de kwestie. “De minister moet hercontroles van de codes mogelijk maken om misbruik te voorkomen.”

Volgens de PvdA moet de controle op zorgcodes strikter wiorden en moet misbruik pittiger worden bestraft. “In tijden dat we elke zorgeuro twee keer om moeten draaien, is fraude met zorggeld onacceptabel”, zei Kamerlid Lea Bouwmeester. “De organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de codes, moet meer doen om fraude te voorkomen.” Schippers heeft al een pakket aan maatregelen aangekondigd om zorgfraude aan te pakken. De PvdA had haar daarom gevraagd, aldus Bouwmeester.

SP-Kamerlid Renske Leijten ziet in de fraude het bewijs dat artsen niet per behandeling moeten worden betaald, maar in loondienst zouden moeten komen. Volgens haar staat dit voor het “failliet van de zelfregulering”. “Hoe kun je fraude bestrijden als je de toegang tot declareren zo open laat staan?"

VVD-Kamerlid Anne Mulder verwijst naar het plan van aanpak van zorgfraude dat Schippers voor Prinsjesdag naar de Kamer wil sturen. “Ik reken erop dat deze fraude met dat plan ook wordt aangepakt.”

Niet alleen het CDA, maar ook de PvdA heeft aangekondigd dinsdag mondelinge vragen te willen stellen tijdens het vragenuurtje. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

9 september 2013

Achmea heeft uitstekend werk verricht.
Wordt nu ook nog eens de doodsoorzaak onderzocht van een aantal specialisten die de laatse jaren 'volkomen onverwacht' stierven?
In prive klinieken zijn zaken gepasseerd die precies passen in het plaatje van declaratiecodes van overleden artsen.
Meer kan je er niet over zeggen in het openbaar maar het is wel zaak dat Achmea de volledige doodsoorzaken van artsen achterhaald want er wacht dit land nog een paar heel schokkende zaken uit de medische wereld.
Daarna zullen de totale kosten voor de zorg minstens halveren als een paar (zorg) ondernemers en vrij gevestigde specialisten voorgoed achter de tralies verdwijnen wegens fraude, valsheid in geschrifte, oplichting, diefstal en zelfs doodslag.
Welke politicus steekt zijn nek uit en durft de knuppel in het hoenderhok te gooien, wil klokkenluiders gaan beschermen?

Prof. Dr. Drs. L. Winter

16 september 2013

Over fraude met declaratiecodes gesproken. In mijn DC klinieken wordt helaas niet gewerkt volgens wetenschappelijke normen. Dit ontving ik van de Vereniging tegen Kwakzalveriij.
Op korte termijn zal ik de KNO artsen hierover onderhouden.
Het is een onacceptabel dat ik als biezonder hoogleraar niet wordt gekend in de medische praktijk in mijn eigen klinieken. Als wetenschappelijk onderzoek niet meer een rol speelt in de behandeling van tinnitus wat is dan de mening van een enkele specialist die in mijn dienst is nog van betekenis? Daarvoor investeer ik toch niet?
Wij hebben een ruime voldoende voor normering en inkomen binnen de vigerende governance -als beroepsgroep- maar onttrekt u niet aan de eigen mondiale regelcodes.

De DC Klinieken van privé-investeerder Loek Winter, met vestigingen in onder andere Amsterdam en Almere, gebruiken een onzin-therapie om oorsuizen te lijf te gaan.

De vereniging van KNO-specialisten adviseert patiënten met oorsuizen - tinnitus - de keten van twaalf diagnostische centra te mijden, omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de ultrasoundtherapie, die ze gebruiken, werkt. De vereniging waarschuwt om te voorkomen dat patiënten onnodig op kosten worden gejaagd en teleurgesteld worden. Ga naar uw KNO-arts, die weet wat er het beste gedaan kan worden tegen deze vervelende aandoening, die `helaas maar beperkte behandelmogelijkheden kent', schrijft het KNO-bestuur.

Veel mensen hebben last van oorsuizen of tinnitus. Zij horen geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, hoog of laag, hard of zacht, onafgebroken of bij vlagen. Niemand anders hoort deze geluiden. Tinnitus komt volgens de KNO-vereniging, bij ongeveer één miljoen Nederlanders voor. Tien procent van hen heeft er veel last van, bij enkele tienduizenden mensen veroorzaken de klachten psychosociale problemen. De ervaring leert dat een heel groot deel van deze groep uiteindelijk weet hoe met tinnitus om te gaan. De precieze oorzaak van tinnitus is vaak niet te achterhalen en de medische behandelmogelijkheden zijn zeer beperkt, oordelen de KNO-specialisten. In de behandelrichtlijnen van de vereniging komt het gebruik van ultrasoundtechniek niet voor.

De DC Klinieken van Loek Winter gebruiken de techniek, die als er een verwijsbrief is meestal wordt vergoed door de verzekeraar, nu ongeveer twee jaar. De wekelijkse behandeling bestaat uit het toedienen van ultrageluid op het rotsbeen, zo'n tien minuten per kant. De behandeling, die ook wel aangeduid wordt als massage, duurt zes weken achtereen. Anesthesioloog Henk Koning van DC Klinieken stelt, desgevraagd, dat de behandeling niet werkt bij mannen en dat volgens eigen observatie de kans op succes bij vrouwen veertig procent is. Koning is verbaasd over het afwijzende advies van de KNO-artsen en stuurt ons ter onderbouwing van zijn ongewone therapie - zonder een te begrijpen biologisch mechanisme - een literatuurlijst op waaruit volgens hem zou blijken dat deze 'eenvoudige behandeling goed en langdurig resultaat kan geven.'

De lijst is lachwekkend en bewijst de juistheid van het afwijzende advies van de KNO-vereniging. Op de lijst staan zes artikelen; vijf ervan hebben betrekking op tinnitus-onderzoeken. Het aantal patiënten in de studies is echter zeer beperkt, variërend van 9 tot 15 personen. Het gebruikte echogeluid in de studies is niet consequent hetzelfde: de geluidsfrequentie varieert, net als de behandelduur. De studies zijn oud (1986, 2001) en zijn bijna alle gepubliceerd in de International Tinnitus Journal. Dit is, met een superlage impactfactor van niet meer dan 0,3, bepaald geen topblad. De echotherapie is, gezien het beperkt aantal publicaties, geen breed verbreid bestudeerde techniek: vier van de vijf oorsuisstudies in de aangeleverde literatuurlijst komen bovendien van dezelfde onderzoekers van de State University of New York in Brooklyn. Ze blijken de oprichters te zijn van het tijdschrift. Het zijn feiten die ernstige twijfel oproepen aan de betrouwbaarheid van de publicaties.

In 2010 heeft Karla Tucker, indertijd audiologie-studente aan de Unversity of Western Ontario in Canada, de medische literatuur doorgevlooid. Ze is onder meer in PubMed op zoek gegaan naar onderbouwing voor ultrageluidtherapie bij oorsuizen (PDF). Tucker heeft acht studies gevonden; enkele daarvan staan op de lijst die de woordvoerder van DC Klinieken heeft aangeleverd. Haar conclusie: de techniek is niet geschikt voor klinisch gebruik, omdat er onvoldoende bewijs is voor de werking. Tucker heeft één (Britse) dubbelblind, placebogecontroleerde studie gevonden waaraan veertig personen hebben meegedaan. Echogeluid doet het niet beter dan placebo, blijkt uit dat onderzoek. De referentie staat echter niet op de literatuurlijst van DC Klinieken.

Anesthesist Henk Koning van DC Klinieken kent de Canadese studie niet en is blij dat hij erop gewezen is. 'Deze studie is aanleiding om de interne discussie op een goede manier te voeren', schrijft Koning. Hij vindt vreemd genoeg, ondanks de negatieve conclusie van het Canadese onderzoek, echogeluid nog steeds 'een zeer interessante behandeling voor een bepaalde groep patiënten. Koning: 'Er moet echter meer en beter onderzoek komen. We hebben intern als eens besproken of we niet nader wetenschappelijk onderzoek voor tinnitus zouden moeten uitvoeren, zowel retrospectief als prospectief.'

.

Top