ACTUEEL

‘Personeelstekort reikt verder dan SEH’

Vakbond ABVAKABO FNV luidt de noodklok over het groeiende personeelstekort in de zorg. Dat is volgens de vakbond inmiddels zo nijpend dat de kwaliteit van de zorg in gevaar komt.

Noodkreet

Aanleiding voor de noodkreet is recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV). Hieruit blijkt dat tweederde van de spoedeisende hulpen in ons land te weinig personeel heeft, met als gevolg een te hoge werkdruk, meer fouten en een achteruitgang van de zorgkwaliteit. Ook komt het geregeld voor dat ziekenhuizen ambulances weigeren wegens personeelstekort. 

'Werkgevers zijn bang'

Volgens de vakbond kampen niet alleen de spoedeisende hulpen met ernstige personeelstekorten, maar is er over de hele linie sprake van een tekort aan medewerkers in gespecialiseerde functies. “In veel specialistische functies is te weinig personeel”, stelt vakbondbestuurder Elise Merlijn. “Op de spoedeisende hulp, maar ook op de intensive care, bij de dialyse en bij chirurgie en anesthesie.” Volgens Merlijn investeren werkgevers te weinig in het personeel. Merlijn: “Werkgevers zijn bang om te investeren in medewerkers. Op de huidige arbeidsmarkt kan een medewerker, die net een intensieve opleiding heeft voltooid, morgen elders een beter betalende baan hebben. Maar juist door mensen te laten doorstromen naar gespecialiseerde functies, kun je ze behouden.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top