ACTUEEL

Sensire-bestuurder weerspreekt 'schijnconstructie'

Van een gekozen schijnconstructie, waarbij mensen met een vast contract worden ontslagen om vervolgens op een minder contract hetzelfde werk te gaan doen, is bij Sensire geen sprake. Dat zegt Sensire-bestuurder Maarten van Rixtel. Hij reageert op de beschuldigingen die AbvaKabo FNV woensdag in de Kamercommissie heeft geuit.

Volgens Van Rixtel heeft Sensire zelf bijgedragen aan “de verwarring over de rechtmatigheid van de ontslagvergunningen”. Dit komt volgens hem doordat Sensire tot een laat moment alle mogelijke alternatieven heeft onderzocht voor de thuishulp. Het beeld van een vermeende schijnconstructie schrijft hij toe aan de oprichting in 2012 van een eigen alfahulpbureau genaamd Alfasens. “Al snel bleek echter dat alfahulp toch niet paste bij Sensire. Sensire hecht aan medewerkers in loondienst, waardoor de kwaliteit het best gewaarborgd is. Dus hebben we in januari 2013 een punt gezet achter alfahulp via Sensire. We hebben Alfasens afgestoten en hebben er geen enkele zeggenschap meer over.” Deze informatie was volgens Van Rixtel was bekend bij het UWV en de vakbonden.

Werving

“Sensire heeft gezien dat Alfasens van plan is om onder de ontslagen thuishulpen te gaan werven. Wij hebben daar geen bemoeienis mee. Ook andere aanbieders van huishoudelijke hulp zullen wellicht Sensire-medewerkers benaderen om bij hun te gaan werken”, zegt Van Rixtel. “Alfasens staat los van Sensire. Er komt dus geen doorstart van de thuishulp bij Sensire. Sensire heeft daarvoor ook geen constructie met een derde partij”, aldus Van Rixtel.

Ontslagvergunning

"Sensire heeft van het UWV de ontslagvergunningen gekregen omdat wij helemaal stoppen met thuishulp", zegt Van Rixtel. "Het UWV heeft, na bestudering van alle informatie,  die vergunningen gegeven. Er is nu geen ‘nieuwe informatie’, ook niet over Alfasens."

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Boers

12 september 2013

Sensire hecht aan medewerkers in loondienst? Waarom is dan ooit alphasens opgericht? Van Rixtel is tegen de lamp aangelopen. Zijn plan om de thuiszorgmedewerkers voor minder loon hetzelfde werk te laten is mislukt. Sensire loopt nu heel hard te verkondigen dat het allemaal niet de bedoeling was. Het stinkt aan alle kanten. Schandalig hoe ze daar met hun personeel omgaan.

Mol

13 september 2013

Het blijft boeiend dit te volgen.
Ik zie uitspraken van Sensire die elkaar tegenspreken en geen transparantie.
Goed om te zien dat AbvaKabo FNV er zo bovenop zit en dat er kamervragen komen.
Zo ga je niet met je werknemers om.

Legters

13 september 2013

Ik vind het vooral boeiend dat in de vele berichtgeving vooral steeds met de vinger naar Sensire wordt gewezen. Dat Abvakabo tot juni 2013 net als de overige vakbonden achter het besluit stond Thuishulp Sensire af te bouwen, daar wordt niet meer over gesproken. Zij zijn steeds volledig op de hoogte geweest, weten ook goed om welke redenen Sensire dit besluit helaas heeft moeten nemen.
Bezuinigingen in de Thuishulp (sinds begin 2013 hebben gemeenten ongeveer 50% minder geïndiceerd en indiceren zij ook steeds vaker HV1 of alpha) zijn hier de oorzaak van.
Wanneer ieder ander bedrijf geconfronteerd wordt met meer uitgaven dan inkomsten, moeten die ook ingrijpen. Wanneer nu de zorg (in dit geval HV) sector getroffen wordt, is het ineens raar dat er aan risicomanagement wordt gedaan?? Vergeet iedereen (en vooral Abvakabo) dat Sensire nog 5000 andere medewerkers in dienst heeft? Moeten die hier allemaal de dupe van worden? Dat kan toch niet waar zijn! De zorg wordt door landelijke politieke besluiten langzaam afgebroken en natuurlijk beginnen we daar nu de eerste gevolgen van te zien. Sensire is de eerste die hierover moeilijke besluiten durft te nemen maar is daardoor nu wel de pineut. Als het aan Sensire lag was dit alles nooit gebeurd maar dit was uiteindelijk onvermijdelijk....en gaat nog bij veel meer organisaties spelen dan alleen bij Sensire. Alleen krijgt die nu alle shit over zich heen omdat ze toevallig de eerste waren die hierover naar buiten traden.

Anoniem

13 september 2013

Helemaal met de vorige reageerder eens. De Abvakabo en SP weten dit natuurlijk ook best (ze waren tenslotte van het begin af aan op de hoogte), maar zien dit als kans om zichzelf weer te profileren als redder van de thuiszorg.

peters

13 september 2013

Mijn reactie aan anoniem,als, je wat te vertellen heb wat op waarheid berust doe dit dan niet anoniem maar sta er voor wat je zegt. daarom geloof ik helemaal niet wat er over de abvakabo gezegd wordt.Ik durf mij wel te laten zien en ze mogen ook best lezen wat ik schrijf.

Pieter Bas

14 september 2013

Uitermate triest om te lezen dat een organisatie die als eerste reageert en actie onderneemt op het politieke beleid dat het kabinet voert, dit te verduren krijgt. Nu volgt deze organisatie in alle transparantie het boekje en geven zij gehoor aan het sociaal beleid, vormen een wachtgeldvoorziening van 2,5 mln, en krijgen vervolgens de Abvakabo op hun dak.

Deze vakbondspartij, waarvan ik in de veronderstelling verkeer dat deze moet opkomen voor de belangen van medewerkers, heeft werkelijk waar nog niets anders gedaan dan rumoer schoppen en aandacht vragen. Nog immer roepen zij hetzelfde als 2 maanden geleden. Inmiddels zijn we in het stadium aanbeland dat zij breaking news verspreiden, waar ze 2 jaar lang zelf met de neus bij hebben gezeten. Iedereen is druk met deze non-belangen bond, inclusief de politiek. Er worden bakken geld uitgegeven, maar belangrijker nog, er wordt niet gewerkt aan een concrete en constructieve oplossing. Verontrustend dat een vakbond vrijwel alles ongenuanceerd de wereld in kan slingeren en ook nog eens aandacht krijgt. We weten toch wat de beste remedie is bij vervelende kinderen 'negeren'.

Terugkijkend had deze thuishulp, net als recentelijk een regionaal ziekenhuis, wellicht beter failiet kunnen gaan. Want bij faillisement maakt het immers niets meer uit. De curator neemt alles over, denkt alleen maar financieel en heeft niets te maken met sociaal beleid. Ook vanuit maatschappelijk perspectief nog niets eens zo'n slecht idee. Dan was die 2,5 mln, die nu uit zorggelden betaald gaat worden, ook daadwerkelijk bij klanten in de zorg terecht gekomen, in plaats van als afkoop van medewerkers. Ook al gun ik persoonlijk niemand een dergelijk koud ontslag.

Maar als dit een voorbode is voor organisaties die wel proberen een engiszins sociaal beleid uit te voeren, dan kan ik me, in het kader van 'stank voor dank', er van alles bij voorstellen dat ze de sanering/afvloeiïng liever aan een curator overlaten.

Bestuurders, toezichthouders, medewerkers.... verenig u tegen dit ongenuanceerde beleid van een bond die pretendeert voor medewerkersbelangen op te komen.

Bezorgd

16 september 2013

@Pieter Bas: scherp gezien en helemaal mee eens.
Het belang van de overige werknemers wordt met deze verkapte ledenwerfacties van deze bond en partij niet gediend.

Anoniem

16 september 2013

Sensire heeft 90 procent van de aandelen verkocht aan haar interimmanager E. de Goot. Zij heeft dus nog wel een klein belang. Deze interirmmanager transitie heeft m.i. Sensire geleid naar het opzetten van Alfasense.
De gemeente Oude IJsselstreek had immers al een Alfabureau opgezet vanuit de gemeente.... Zij zocht samenwerking met andere gemeenten zoals de gemeente Montferland. De gemeente Montferland rekende zich al rijk en startte een voorlichtingscampagne om zorgvragers binnen hun gemeente over te laten stappen naar Alfazorg... Maar een doel had zij voor ogen: bezuinigen om zodoende zorggelden uit den Haag te kunnen steken in prestigeobjecten.
Akties van SP en Abva Kabo staken meerdere spaken in het wiel.
Sensire dacht natuurlijk dat kunne wij ook en richtte Alfasense op. Nu is het zaak dat er geen een zorgvrager voor alfazorg kiest.
Alfazorg is asociaal en graaicultuur van de top!

Top