ACTUEEL

Zorgautoriteit onderzoekt omvang zorgfraude AWBZ

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar fraude met de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. De NZa wil de totale fraudeomvang inschatten en ontdekken op welke punten relatief eenvoudig gefraudeerd kan worden.

Door declaraties te analyseren, wil de autoriteit opvallende afwijkingen op het spoor komen. Met experts wordt vervolgens bekeken of daar een logische verklaring voor is, of dat er mogelijk sprake is van fraude. De autoriteit wil in december een tussenrapportage af hebben. Het eindrapport volgt juli 2014.

De laatste tijd doken veel verhalen op over nepartsen en -instellingen die veel geld verdienden door behandelingen te declareren die helemaal niet hadden plaatsvonden. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) werkt aan een plan van aanpak van zorgfraude. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Delissen

13 oktober 2013

Waar men ook eens goed naar moet kijken en kan bezuinigen: als wijkverpleegkundige kom ik bij veel cliënten en doorkruisen mijn paden met andere subsidiepotten. Ik moet preventief en efficient werken maar heb hinder van andere disciplines die zich ook aan de cliënt opdringen, echt mensen hebben zo 2-3 anderen over de vloer om adviezen te geven. het maakt de client onnodig onrustig, men heeft deskundigheid in huis! deze bezuinigen kan zo in de miljoenen lopen, dus een tip!

Top