ACTUEEL

‘Samenwerken versterkt innovatiekracht’

Het samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe technologie zorgt ervoor dat de nieuwe toepassingen optimaal worden ingezet in de processen in cure, care en self care. Dat is de boodschap die het Health & Technologie congres, dat op 17 en 18 september plaatsvindt, uitdraagt.

De toekomstambitie is betere zorg tegen lagere kosten. Daarbij willen patiënten steeds regie over hun zorg houden. Technologische toepassingen maken zelfmanagement mogelijk. Innovaties die in samenwerking tot stand zijn gekomen, hebben de beste kans van slagen om aan al deze wensen en eisen te voldoen.

Ontwikkeling

Een voorbeeld is de ontwikkeling van de Sensistep, een apparaat met real-time technologie dat patiënten helpt met revalideren en de patiënt en arts op afstand van feedback voorziet. De Sensistep is gezamenlijk ontwikkeld. Het idee komt van revalidatiespecialist Herman Holtslag van het UMC Utrecht. De revalidatie van mensen met complexe beenbreuken gaat in een aantal gevallen niet goed. Holtslag wilde een hulpmiddel waarmee hij het revalidatieproces kan volgen, en meten wat de patiënt doet, hoe zwaar hij zijn been precies belast bijvoorbeeld. Dit om complicaties te voorkomen.

Samenwerking

Pontus Medical, een afdeling binnen het UMC Utrecht, heeft vervolgens een partner gezocht die de technische expertise in huis had om dit idee te helpen realiseren. Pontus Medical heeft als missie om samen met professionals en het bedrijfsleven nieuwe producten te ontwikkelen, valideren en naar de markt te brengen. Door het combineren van de medische inzichten met de technische expertise van het bedrijf Evalan is de Sensistep geboren.

Sensistep

Dit is een sandaal met een onder de hiel ingebouwde krachtsensor. Deze maakt inzichtelijk wat de exacte belasting is tijdens het lopen. Zo kunnen de revalidatiearts, fysiotherapeut en patiënt precies zien of zij tijdens de oefeningen het revalidatieadvies goed opvolgen. “Het leidt tot kwaliteitsverbetering van de zorg, doordat het mensen in staat stelt hun oefeningen beter uit te voeren”, zegt Henk Schwietert, directeur van Evalan. “Op de langere termijn bespaart het ook kosten. Mensen revalideren beter, waardoor zij een korter behandeltraject doorlopen.” De Sensistep wordt tijdens het Health & Technologie congres officieel gelanceerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top