ACTUEEL

Onverzekerde patiënt op SEH moet voorschot betalen

Onverzekerde patiënt op SEH moet voorschot betalen

Onverzekerde patiënten die zich in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop melden op de afdeling Spoedeisende Hulp moeten binnenkort een voorschot van 200 euro betalen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Onverzekerde zorg

De ziekenhuizen vragen een voorschot van tweehonderd euro voor de behandeling van niet-acute gevallen. Deze maatregel is volgens de ziekenhuizen nodig om de oplopende kosten te drukken. Ziekenhuizen draaien namelijk zelf op voor de kosten van de behandeling van een onverzekerde. Wie zich zonder doorverwijzing van de huisarts bij de spoedeisende hulp meldt, is formeel alleen verzekerd als er sprake is van een acute zorgvraag. Bij niet-acute zorg is de patiënt niet verzekerd. Minister Schippers constateerde deze zomer dat in de praktijk zorgverzekeraars het meestal ten onterecht toch vergoeden “terwijl de verzekerde de zorg eigenlijk volledig zelf dient te betalen.”

Elkerliek

Het Catharina Ziekenhuis voert de maatregel per 1 oktober in. Het St. Anna doet dit voor het einde van het jaar, meldt het ED. Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond doet dit al ruim anderhalf jaar, om financiële redenen. "Vooral in de zomer komen veel onverzekerde buitenlandse seizoensarbeiders naar onze regio", meldt een woordvoerster aan het ANP.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt desgevraagd tegen Skipr niet bekend te zijn met het verschijnsel. De NVZ weet niet welke van haar leden deze maatregel ook hanteren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top