ACTUEEL

'Nieuwe oudere' weet niet wat zorg zal kosten

De 'nieuwe oudere', de 50-plusser die de komende jaren steeds meer zorg nodig heeft, heeft geen idee hoeveel dat straks gaat kosten. Dat blijkt uit de Nationale 50+ Monitor 2013 van Bureauvijftig en Actiz. Het onderzoeksrapport wordt zaterdagmiddag aangeboden aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

"Bij 87 procent van de ruim 3100 ondervraagden heerst onwetendheid", licht een woordvoerder van Bureauvijftig toe. "De anderen, die zeggen wel een idee te hebben over hun toekomstige zorgkosten, zitten daar vaak naast." Zo denkt 38 procent dat ze slechts tussen de 100 en 500 euro per maand zullen moeten neertellen. "Dit terwijl zij juist door de nieuwe kabinetsplannen flink meer gaan betalen dan de huidige zorgkosten." De meeste andere inschatters rekenen wel op fors hogere lasten.

Voorbereiding

Van alle 50-plussers heeft momenteel 64 procent nog geen enkele zorg nodig. Zij bereiden zich ook nog niet voor op het moment dat ze het zonder hulp niet meer redden. Dat is namelijk nog lang niet aan de orde, vinden zij. 3 op de 10 ondervraagden denkt daar wel al over na, maar zet nog geen concrete stappen. Een kleine groep (6 procent) oriënteert zich alvast op zorgmogelijkheden, bijvoorbeeld via internet of via familie en vrienden.

Ruim de helft (55 procent) van de ondervraagden is niet bereid om zijn of haar vermogen te gebruiken om (toekomstige) zorgkosten te betalen. 40 procent verwacht dat de overheid die lasten op zich neemt.

Eigen leven

Van Rijn laat weten vooral blij te zijn met de uitkomst dat de nieuwe ouderen veel waarde hechten aan de regie over het eigen leven, de eigen invloed op de zorg en het zelf doen wat je zelf kunt. "Eigen regie over eigen zorg vind ik de belangrijkste boodschap, en dat is precies de rode draad in mijn beleid voor de komende jaren." Hij ziet wel een tegenstrijdige houding in het feit dat bijna alle ondervraagden het heel belangrijk vinden eigen regie over hun leven te houden, maar dat tegelijkertijd 40 procent verwacht dat de overheid hun zorgkosten betaalt. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

hadjidakis

14 september 2013

die haren blijven maar ten berge rijzen. Een holle uitspraak over 'nieuwe ouderen' en dat ze niet eens weten hoe duur zorg eigenlijk wel is. Nou: deze nieuwe oudere is oudere jongere genoeg om tot haar 67ste in de zorg te mogen werken. Als ze dan zelf ooit zorg nodig heeft mag ze meer betalen dan dat ze ooit verdiend heeft in 'de zorg'. Ik moet met lede ogen aanzien hoeveel geld ik gedwongen ben weg te gooien, omdat ik goede medicijnen, die op naam geleverd zijn, moet vernietigen als betreffende patiënt die ik klant moet noemen vertrokken of overleden is.....omdat de alwetende Baxter dat in zijn wijsheid besloten heeft. Ook weet iedereen ondertussen dat de zorg niet zo duur wordt door de kosten van de basiszorg, maar door de miljoenen die uitgegeven worden aan onderzoek naar nieuwe technologische ontwikkelingen, waardoor we langer leven en langer in een rolstoel met tafelblad mogen wachten tot dat hart het eindelijk opgeeft terwijl onze hersenen al half verdwenen zijn....leve het materialisme ten top....of mag ik ondertussen: de waanzin gaan zeggen.
hou toch op beterweters en opniniepeilers of mensen die menen iets te zeggen te hebben over 'de zorg', zou het jou een zorg zijn? écht???/ Waar ben je dan als wij weet eten delen en twee mensen tegelijk eten moeten geven, ....waar ben je als het lekker weer is en onze bewoners wachten tot er iemand komt om ze een blokje om te nemen, zou je de tijd die je besteedt aan het schrijven van nog meer artikelen over nog meer gezeur over geld niet es omzetten in een simpele zorgzame daad. Ik wordt er zo moe van. En niet omdat ik ondertussen 53 ben en nog steeds volle weken binnen de muren van een verpleeghuis werk, maar omdat er zoveeeeeeel stuurlui aan de wal hun tijd staan te verdoen met meningen en meningen over meningen reproduceren terwijl wij geen tijd meer hebben om het zweet van ons voorhoofd te vegen...wat is dit voor een wereld die zo met zijn ouderen en zieken omgaat???? Wie wrijft er nu es het zand uit zijn ogen en gaat es ECHT kijken wat er met ons gemeenschapsgeld gebeurt.....en schrikt niet wanneer de farmaceutische industrie ineens een heel ander gezicht laat zien dan het doel: genezing maar zet dán juist door in zijn onderzoek?????

Anoniem

16 september 2013

De nieuwe oudere weet heel goed hoe duur de zorg duur is want er wordt vaak geroepen dat de zorg zo duur is en dat de ouderen die zorg nodig hebben zo groot en duur is. Het wordt er je wel ingepeperd. En de oudere weet ook wel dat er heel veel hoge en dure artsen zijn die hoge salarissen hebben en dat ze ook regelmatig rekeningen uitschrijven voor behandelingen die niet gedaan zijn. Daar moet verandering in komen. Het is natuurlijk gemakkelijk gedaan om ons weer van het geld af te helpen. Maar doe er wat mee!!!!!!

Top