ACTUEEL

Marianne Ten Kate eerste vrouw in Orde-bestuur

Marianne Ten Kate eerste vrouw in Orde-bestuur

Marianne ten Kate-Booij is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Raad Opleiding van de Orde van Medisch Specialisten. Zij volgt gynaecoloog Joep Dörr op, die op 1 november aftreedt als bestuurslid. Dat is vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering op 12 september. Zij is de eerste vrouw in het bestuur van de Orde.

Loopbaan Ten Kate

Ten Kate vervult sinds 2012 de functie van universitair opleider voorzitter van het Rotterdamse Gynaecologen Opleidings Cluster, bestaande uit 7 opleidingsziekenhuizen die samen de opleiding tot gynaecoloog in de regio Rotterdam verzorgen. Zij was secretaris van het Concilium van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) van 2005 tot 2012  en voorzitter van de Centrale opleidingscommissie in het Amphia Ziekenhuis in Breda van 2000 tot 2009. Ook was Ten Kate lid van het projectteam (HOOG en BOEG) dat verantwoordelijk was voor de herziening van het gynaecologiecurriculum.

Vrouwen in bestuur

Eerder zei Frank de Grave, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, in een interview in Intermediair dat hij voorstander is van vrouwen in het bestuur. “Toen ik bijna drie jaar geleden hier kwam, zei ik: nou vrienden, een bestuur zonder vrouwen kan echt niet meer vandaag de dag. Waar slaat dit op?” De Grave riep een werkgroep van vrouwelijke specialisten in het leven om de oorzaken te achterhalen. `Zij gaven aan dat het werk bijna niet te combineren valt met andere dingen dan privé. Eerder dan mannen kiezen vrouwen ervoor om naast het vak alle aandacht te richten op thuis. Dat is een verklaring. Een andere is dat vrouwen het werk dat bij bestuursfuncties hoort vaak onaantrekkelijk vinden. Ze houden van hun vak, maar niet van geldkwesties en onderhandelen met de overheid.` Ook de bestuurscultuur bij de Orde kan hebben meegespeeld erkent De Grave. `Met alleen maar mannen in je bestuur, voelen vrouwen zich minder snel thuis. Dat moesten we doorbreken.`

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top