ACTUEEL

Meer meldingen ‘onterechte declaraties in zorg

Steeds meer mensen maken melding van mogelijk onterechte declaraties in de zorg. Ze vragen zich vooral af of hun ziekenhuisrekeningen wel kloppen. Dat meldde de Nederlandse Zorgautoriteit maandag.

In het eerste halfjaar van 2013 kreeg de NZa 1177 meldingen binnen. Dat zijn er meer dan in heel 2012. Toen waren dat er 1058 in totaal. Volgens de NZa komt het hogere aantal meldingen mede door het hoge eigen risico. Dat is sinds begin dit jaar 350 euro per volwassen verzekerde per jaar.

Upcoding

Bijna de helft van de meldingen die bij de NZa binnenkomen, gaat over upcoding. Dat houdt in dat er voor een bepaalde behandeling meer geld wordt gerekend dan zou moeten.

Aanpak fraude 

De NZa bestrijdt fraude met declaraties niet alleen aan de hand van meldingen van particuleren. Zij ziet er ook op toe dat zorgverzekeraars controles uitvoeren op declaraties van zorgaanbieders. Door deze controles is vorig jaar voor 6 miljoen euro aan valse zorgnota's onderschept. Ook brachten de verzekeraars voor 9,5 miljoen aan foute declaraties aan het licht, waarbij fraude wordt vermoed. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

16 september 2013

Op 80+ miljoen gedeclareerde DBC's/Dot's?

De Vries

16 september 2013

Het is triest dat velen creatief denken te moeten declareren. Vroeg of laat komen de verzekeraars toch achter de echte cijfertjes en dan is het claimen en juridisch getouwtrek.

Dat het ook heel anders kan bewijst het verhaal van een jonge Marokkaanse anesthesist/ medisch directeur wat pas te vinden was in het Financieel Dagblad.

Deze jonge anesthesist/ ondernemer/medisch directeur wil volgens het Financieel Dagblad zelfs de concurrentie aan met de gevestigde academische ziekenhuis wereld!
Wat een moed in deze tijd!

http://www.kemkliniek.slwc.nl/index.php/blog/full_article/vers-van-de-pers-medisch-directeur-kem-kliniek-in-het-financieele-dagblad

Het is bewonderenswaardig van deze anesthesist/medisch directeur dat hij een onderkomen op een toplocatie biedt aan steeds meer chirurgen die hij nomaden noemt.

Hoek

17 september 2013

Beste @ De Vries,
Ik begrijp de verwijzing naar het populistische stuk van de Kem kliniek niet!
Zeer selectieve zorgstraatjes zijn lean en mogelijk goedkoper. Echter niet alle patienten passen niet in zo'n straatje. Hierdoor loopt de logistiek stroef en worden er meer kosten gemaakt. Zolang de "krenten uit de pap" gevist blijven worden door dit soort snelle jongens wordt er vanzelf een strop gelegd om de nek van de zorg in zijn totaliteit...

Jansen

17 september 2013

@ De Vries,

de door u
genoemde 'medisch directeur/ anesthesist' is helemaal geen arts noch academisch of universitair geschoold .
Het voeren van deze titels door deze Marokkaan is volstrekt illegaal en de specialisten die voor hem werken hebben zeker nog niet begrepen dat ze inderdaad de krenten uit de gewone reguliere 'zorgpap' halen.
Er moet een wettelijk verbod komen op prive klinieken waar dit soort snelle jongens de markt bederven voor de academische centra zodat deze laatste zelfs nu moeten gaan collecteren voor bijvoorbeeld kankeronderzoek omdat de verdiensten die er waren door de meer lucratieve ingrepen wegvallen door specialisten die gaan werken bij dit soort beunhazen. Specialisten wiens opleiding vaak meer dan een miljoen heeft gekost!
Daar moet Schippers eens wat aan gaan doen maar te vrezen valt dat haar partijgenoten maar wat blij zijn met de marktwerking. Maar wie oplet ziet dat die marktwerking overal tot grote problemen heeft geleid en blijvend een verwoestende inwerking heeft gehad op de integriteit van het medische gilde wat bij de gewone burgers nu niet geheel ten onrechte bekend staat als 'graaivolk'. En dit gaat altijd ten koste van de vertrouwensband welke natuurlijker wijze aanwezig is tussen arts en zieke medemens.

Merel

18 september 2013

Het lijkt me dat je geen medisch directeur kan worden als je geen universitaire sudie hebt gedaan en arts bent.
Het valt mij op dat je steeds vaker hoort dat allerlei mensen die toevallig een geldschieter kennen, al of niet uit het criminele milieu, een villa kopen en daar een OK in laten bouwen en dan maar hup geld maken.
Dat holt toch uiteindelijk onze medische professie uit op termijn of heeft de politiek daar geen boodschap aan? De geschiedenis rond het Slotervaart en Mw. Erbudak zou toch voldoende leergeld hebben opgeleverd? En dan het gesjoemel rond cowboy Winter en hoe hij voor 5 miljoen een heel ziekenhuis kocht en zich eigenaar mocht noemen maar de overheid en de verzekeraars wel voor 90% van de prijs heeft laten opdraaien, geld dus van premie en belastingbetalers.
Leve de marktwerking, leve de privatisering van Hoogervorst, Wiegel en Schippers , de VVD. PvdA waar bijven jullie, Joods links Amsterdam wordt eens wakker! Den Uyl draait zich om in zijn graf en Ed van Thijn schaamt zich dood wat er van zijn stad is geworden.

Top