ACTUEEL

'Miljoenennota slecht voor zieken en ouderen'

Patiënten- en ouderenorganisaties zien een flink aantal zorgelijke punten in de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota. Chronisch zieken en gehandicapten gaan er in koopkracht flink op achteruit. Bovendien bestaan er nog teveel onduidelijkheden op het gebied van zorg.

NPCF

"We zien een aantal flink zorgelijke punten", zegt Wilna Wind, directeur Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). "Chronisch zieken gaan er enorm op achteruit, de zorgtoeslag gaat omlaag en het overhevelen van taken naar de gemeente zorgt ook voor de nodige problemen. Er zijn nog veel onduidelijkheden op het gebied van de zorg en de duidelijkheden die er wel zijn, daar worden we allesbehalve blij van. We hopen en verwachten dat het huidige regeerakkoord niet uitgevoerd wordt.”

CG-Raad en Platform VG

Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG: “De miljoenennota betekent slecht nieuws voor de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten. Ze gaan er in 2014 vaak honderden euro’s meer op achteruit dan de gemiddelde Nederlander. Vooral mensen met hoge zorgkosten worden zwaar getroffen. Zo levert een alleenstaande met een WIA-uitkering 10 procent in, 948 euro per jaar. Een paar met kinderen op het minimumloon gaat er 7 procent op achteruit, ruim 1800 euro netto. En een alleenstaande met een klein pensioen 8 procent, 1680 netto per jaar. De CG-Raad en Platform VG vinden deze koopkrachtontwikkeling onverantwoord. Mensen met een beperking kunnen door geldgebrek in een sociaal isolement raken of gaan afzien van zorg. De organisaties roepen het kabinet en de Kamer op om bij de Algemene Beschouwingen dit koopkrachtverlies ongedaan te maken.”

Ouderenorganisaties

Wim van Minnen, directeur van de Centrale van Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO): “ De CSO is erg teleurgesteld. Eerdere toezeggingen aan de ouderenorganisaties om de koopkrachtdaling van ouderen in 2013 te compenseren in de begroting voor 2014, blijken niets waard te zijn. Berekeningen van het Nibud die de CSO heeft laten doen, wijzen uit dat de koopkrachtdaling van ouderen veel hoger is dan de 1,5 procent waarvan tot nu toe werd uitgegaan. Voor ouderen met hoge zorgkosten en ouderen met een hoog aanvullend pensioen kan de daling oplopen tot 6,1 procent. De CSO zal er bij Tweede Kamerleden op aandringen om de beloofde compensatie alsnog te realiseren.”

Zorgverzekeraars Nederland

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN): ,,Iedereen zal merken dat er ook in de zorg wordt bezuinigd. Het is niet eenvoudig, maar zorginstellingen, zorgverleners, patiënten, zorgverzekeraars en overheid hebben hun handtekening gezet om de groei van de zorg te beperken. Iedereen zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen om onnodige zorg, verspilling en overbehandeling tegen te gaan. Op die manier verbeteren we de kwaliteit van de zorg en kunnen we tegelijk ook kosten besparen.'' (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

18 september 2013

Ga eerst eens de "graaiers" aanpakken. Dan hoe je niet zoveel te bezuinigen.

Anoniem

18 september 2013

Welke minister wil de chronische ziekte van onze dochter overnemen. Ze maken het bijna onmogelijk om samen met een partner verder te gaan. Want de chronisch zieke heeft heel erg weinig inkomen. Mogen zij ook nog een beetje gewoon leven? Leven?

Top