ACTUEEL

Nieuwe investeringsinstelling ook voor zorg

De vandaag aangekondigde Nederlandse Investeringsinstelling (NII) staat ook open voor investeringen in de zorg. Te denken valt aan investeringen in (woon)zorgvastgoed. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Investeringsinstelling (NII) wordt opgericht om de vermogens van institutionele beleggers in Nederland te investeren. Dan gaat het om de vermogens van pensioenfondsen en verzekeraars. Door deze partijen in Nederland te laten investeren wil de overheid de economie versterken. Tot op heden investeren bijvoorbeeld pensioenfondsen een fors deel van hun vermogen in het buitenland. De NII is een samenwerking tussen het kabinet, de pensioen- en de verzekeringssector. Ook banken kunnen zich erbij aansluiten. De overheid draagt in het begin financieel bij aan de operationele kosten van het instituut, maar zal niet mee-investeren in projecten.

Vastgoed 

De investeringsinstelling gaat risicovolle projecten op het vlak van de woningmarkt, infrastructuur en zorg financieren. Het moet gaan om projecten waarvoor anders niet voldoende kapitaal is. Voor de zorg valt te denken aan de bouw van zorgvastgoed. De precieze invulling is nog niet bekend. Begin oktober wordt er een kwartiermaker aangesteld die daarover beslissingen zal nemen.

Kenniscentrum 

Naast financiering, zal de instelling ook optreden als intermediair tussen financiers en kapitaalvragers. Zo zal de instelling financiers helpen bij de selectie van investeringsprojecten. Ook zal het NII optreden als kenniscentrum. Bijvoorbeeld door de wijze waarop risico's van projecten inzichtelijk worden gemaakt standaardiseren, projecten bundelen om schaalgrootte te verkrijgen en bijdragen aan het schrijven van business cases.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top