ACTUEEL

Genomineerden kwakzalversprijs zijn bekend

CDA'er Herman Wijffels, het College voor Zorgverzekeringen en vijf samenwerkende verzekeraars maken dit jaar kans op de Meester Kackadorisprijs, beter bekend als de kwakzalversprijs. De Vereniging tegen de Kwakzalverij maakte de nominaties donderdag bekend. Wie tot kwakzalver van het jaar wordt uitgeroepen, wordt op 5 oktober bekend.

De vereniging nomineerde Wijffels omdat hij "gevoelig is geworden voor de sfeer die alternatieve genezers graag mogen oproepen". Hij zat in het comité van aanbeveling van het congres 'Heel de mens' en hij stuurde een brief aan het ministerie van Volksgezondheid waarin werd gezegd dat alternatieve geneeswijzen in de huisartsenpraktijk de zorg goedkoper zou maken. Volgens de vereniging tegen de Kwakzalverij is dat niet bewezen.

Opleidingsnormen

Het samenwerkingsverband van VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ verdient de prijs omdat zij het publiek misleidt. Volgens de vereniging stellen deze verzekeraars eigen opleidingsnormen op voor bijvoorbeeld acupuncturisten en homeopaten. Deze opleidingen worden beoordeeld door het Centrum voor Post-Initieel Onderwijs Nederland (CPION), maar dat is volgens de anti-kwakzalvers geen wettelijk erkende beoordelaar.

Kiesbeter

Het College van Zorgverzekeringen ten slotte staat op de nominatie wegens de website www.kiesbeter.nl, waarop onder meer chiropractors staan. De Vereniging tegen Kwakzalverij meent dat "wetenschappelijk onderzoek nooit heeft aangetoond dat chiropractie enige meerwaarde heeft". (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Koot

20 september 2013

Het wordt steeds makkelijker om de Kakadoris prijs te winnen. Alles wat niet door de vereniging is bedacht, is kwakzalverij. Volgend jaar alle niet-leden van de Vereniging tegen Kwakzalverij nomineren? Wel zo eenvoudig.

Anoniem

20 september 2013

Heeft de vereniging al eens gekeken naar de landen om ons heen ( Duitsland, Oostenrijk ) om daar te zien hoe homeopatische behandelingen zijn geintegreerd in de zorg met zeer goede resultaten?
Schokkend om te lezen hoe weinig respectvolle uitspraken worden gedaan, terwijl een grote groep hier zeer veel baat bij heeft!

Hoek

20 september 2013

Hulde voor de Vereniging tegen de kwakzalverij! Ga zo door. Ik hoop dat er nog vele prijzen mogen volgen!

Anoniem

10 oktober 2013

Indien de leden van VTK academisch geschoold zouden zijn dan zouden ze een wetenschappelijk visie hebben, en dat betekent dat zij een 360 graden visie in de wetenschap zouden dienen te hebben, zoals het een goed wetenschapper betaamt. Wie geen 360 graden visie heeft of wil hebben heeft in de wetenschap niets te zoeken, die staat voortschrijdend inzicht in de weg, een gotspe en onwetenschappelijk!

Dit enge sektarische clubje betaald door farma en VWS zijn domme kokerkijkers die belangen van de farma verdedigen.

Weet dat alle politieke partijen leden bij dit clubje hebben, van SP Jan Marijnissen en Agnes Kant, vandaar haar topjob bij LAREB, tot Ronald Plasterk van PvdA en Edith Schippers van VVD, dus denk goed na op wie u stemt......
Elke partij heeft een masker maar daar achter schuilt een dubbele agenda.

Top