ACTUEEL

‘Mogelijkheden e-health blijven onderbenut’

Patiënten en dokters benutten de mogelijkheden die e-health-toepassingen bieden nog nauwelijks. Ook zijn patiënten vaak slecht op de hoogte van de mogelijkheden die zorgverleners bieden voor online contact. Dit blijkt uit de e-health-monitor die is opgesteld door Nictiz en het NIVEL in opdracht van VWS.

“e-Health biedt niet alleen kansen om problemen in de zorg het hoofd te bieden, maar het stelt ons ook in staat om Nederland innovatief te onderscheiden”, zegt dr. Lies van Gennip, directeur van Nictiz.

Doelmatigheidswinsten

“Veel betrokkenen zijn terughoudend als het gaat om doelmatigheidswinsten, zeker op de korte termijn”, Roland Friele, adjunct-directeur van het NIVEL. “Sommigen verwachten zelfs dat kosten van het gebruik van e-health-toepassingen in eerste instantie zullen toenemen. Gelukkig zijn er ook toepassingen die heel succesvol blijken. Denk bijvoorbeeld aan teledermatologie, waarbij de huisarts een foto van de huid maakt, die door de dermatoloog wordt beoordeeld.”

Oproep aan VWS

Artsenfederatie KNMG, patiëntenfederatie NPCF en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) herkennen deze uitkomsten. Zij werken in de gezamenlijke Nationale Implementatieagenda (NIA) eHealth samen om belemmeringen weg te nemen. Zij willen samen vaart maken met het gebruik van e-health. “Dit draagt bij aan betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg en leidt tot meer eigen regie voor patiënten”, stelt ZN op de website in een reactie op de publicatie van de e-Health-monitor. De koepels van artsen, patiënten en zorgverzekeraars vragen morgen aan het ministerie van VWS om hen hierin actief te ondersteunen. Dat meldt ZN op de website.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

24 september 2013

Dat zo'n groep dit in koor kan beweren: “Dit draagt bij aan betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg en leidt tot meer eigen regie voor patiënten".
De uitkomsten bevallen niet, de burgers doen weer niet wat we verwacht hadden, en we laten ons wensdenken er nog maar op.
Financiering op uitkomsten eens uitproberen?

Anoniem

26 september 2013

Gestoorde ICT autisten club. We staan aan de rand van de instortende beschaving maar we spelen gewoon door als op de Titanic. Over prioriteiten gesproken. Dit volk mist overzicht en inzicht en is zonder enige algemene ontwikkeling losgelaten op een kultuur waarvan niet de geringste wetenschappers openlijk verkondigen dat van enig economisch herstel de komende decennia geen sprake zal zijn. En maar doormodderen want wie ziet ons en doet ons wat. Kassa! En onze oudjes staren verdwaasd de wereld in: 'hebben we ons hier voor afgebeuld' en weten amper wat internet is. Ja ik ben zelf systeemanalyst en weet wel iets over computers. Misschien wel teveel of gaan we bijvoorbeeld juichen over de volkomen mislukte digitalisering bij de politie of zelfs in de bancaire wereld met systemen die soms tegen elkaar inpraten ipv elkaars software te verstaan en de output ordelijk en systematisch in leesbare vorm aan de aanvrager te kunnen verstrekken? À long way backwards...

Top