ACTUEEL

NMT komt met non-profit tandverzekering

NMT komt met non-profit tandverzekering

De beroepsvereniging Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) biedt via het bedrijf ixorg NV een nieuwe tand- en mondzorgverzekering voor de patiënt. De verzekering verwacht op korte termijn de vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat zegt Rob Barnasconi, voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) en initiatiefnemer.

Ixorg is een initiatief van NMT in samenwerking Infomedics, specialist in het verwerken van declaraties voor de zorgsector. Toine Beljaars is algemeen directeur van Ixorg. Hij werkte eerder als directeur volmacht bij Bovemij Verzekeringen en als algemeen directeur bij Van Lanschot Chabot, een grote intermediair op verzekeringsgebied. Daarvoor werkte hij als directeur bij IAK Verzekeringen, een assurantie-intermediair en volmachtbedrijf in Eindhoven.

Ixorg

Ixorg bestaat uit twee delen. “De basis is een budgetsysteem waarin de patiënt een potje aanlegt voor voorziene kosten. Verder biedt het een aanvullende calamiteitenverzekering met een dekking van 100 procent tot een maximumbedrag van 10.000 euro”, zegt Barnasconi.
Aanleiding om een nieuwe verzekering op te richten is de vaak gestelde vraag van patiënten wat er nog door de verzekering gedekt wordt. De zorgpremies gaan omhoog, terwijl de dekking omlaag gaat, zegt Barnasconi.  “Wij willen patiënten een nieuwe optie bieden naast de bestaande. Nu zijn de opties: alles zelf betalen, of je aanvullend verzekeren voor mondzorg tegen een hoge prijs. Via Ixorg betaalt de patiënt alleen voor werkelijk ontvangen zorg”, zegt Barnasconi.  Hij wijst erop dat de kosten voor tandheelkundige zorg vaak lager dan wat mensen betalen aan premie. “Gemiddeld is iemand in Nederland per jaar 170 euro kwijt aan tandartskosten.”

Budgetsysteem

Bij Ixorg legt de patiënt per maand geld opzij voor planbare voorziene tandzorg. Dit kan individueel in overleg met de tandarts worden vastgesteld. “Het budget blijft van de patiënt”, zegt Barnasconi. “Wat aan het eind van het jaar over is, kan naar het volgend jaar worden doorgeschoven, of worden teruggestort. Ook kan het budget binnen het gezin of tussen partners worden overgeheveld.” 

Calamiteitenverzekering

De calamiteitenverzekering dekt de tandartskosten volledig, tot een maximumbedrag van 10.000 euro. “Dit kost voor de eerst verzekerde volwassenen 4,85 euro per maand, voor de tweede 3,85 euro.”  Op de vraag hoe dit zo goedkoop kan, zegt Barnasconi: “Ixorg heeft zeer lage overheadkosten. Infomedics voert alle administratieve handelingen uit.” Ixorg heeft haar risico herverzekerd bij ACE.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

hoekstra

25 september 2013

Een prima initiatief. Ik betaal al jaren meer dan 200 € voor een tandartsverzekering, maar heb (gelukkig) haast nooit wat. Alleen dit voorjaar, stom steentje in een krentenbol en er knalt een stuk van mijn kies. Moet een kroon op (ik ben erg zuinig op mijn gebit) kost meer dan 500 euro. moet ik nog 25 % bijbetalen voor die kroon. Hoezo verzekering?
Van de premie die ik heb betaald, had ik wel drie kronen kunnen kopen.

Anoniem

26 september 2013

Die overheadkosten zijn dus de grote 'prijsbepaler'. Ik ben zo benieuwd naar wat er in dit land nu echt aan directe zorg wordt uitgegeven, en wat - in totaal en uitgesplitst in onderdelen - aan zgn. overhead. Er zijn zoveel partijen die mee-eten uit de ruif van "De Zorg", dat het me niet zou verbazen als de daadwerkelijke kosten op 50% liggen.

Het wachten is op een een kritische journalist die daar nu eens stevig zijn tanden inzet.

Michel

26 september 2013

Goed initiatief!

Mooi dat de sector de handschoen zelf oppakt en tot actie overgaat. Beter dan in de slachtofferrol te kruipen en alle schuld bij zorgverzekeraars te leggen.

Als het allemaal klopt wat er gemeld wordt, moet de premie beduidend onder die van de aanvullende tand verzekering uit kunnen komen en zal het dus een groot succes worden.

Ik ben benieuwd.

Kuin

26 september 2013

Non-profit? Doet me denken aan de oude tijd, waarin collectieven van artsen zelf de eerste (particuliere) ziektekosteneverzekering oprichtten. Was niet uit goedertierendheid, maar vooral om te zorgen dat de inkomsten van de beroepsgroep 'geborgd' werden.
Is wel duidelijk waar in dit soort gevallen de winst terecht komt!

brak

27 september 2013

@ Kuin en anderen.
De overhead kosten bedragen ca 60 € per jaar, maar daar zit ook een echte schade verzekering voor tandheelkundig letsel (tot 10.000€) bij in.
Tandartsen krijgen gewoon wat ze anders ook gekregen zouden hebben, niet meer en niet minder.
Waar de winst NIET terecht komt:
In de kas van de verziekeraars (winst vorig jaar alleen op de tandartspolis al 400 miljoen! En die winst vloeit niet terug naar de premiebetalers)

Top