ACTUEEL

NVZ: neem recentere cijfers mee in rapport Ruwaard

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt het een goede zaak dat onderzoek is gedaan naar het voormalig Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RPZ). De NVZ zou wel graag zien dat de commissie Danner, die onderzoek deed naar de vermijdbare sterfte in het ziekenhuis, de meest recente cijfers hierover meeneemt in het rapport. Deze cijfers komen volgens de NVZ in november 2013 uit. Dit stelt een woordvoerder van de NVZ.

"Wij vinden het goed dat er onderzoek is gedaan naar de schade en sterfte in het voormalig Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Er is geen verschil in veiligheid tussen de verschillende soorten ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen werken hard aan het verbeteren van hun patiëntveiligheid," aldus de NVZ.

Vergelijkbaarheid

De commissie Danner verwijst in het rapport naar het EMGO/-Nivel onderzoek van 2004/2008 over vermijdbare sterfte in ziekenhuizen. De nieuwe, meest recente cijfers komen volgende maand uit, stelt de NVZ. "Pas dan beschikken we over de recente onderzoeksresultaten over de veiligheid in ziekenhuizen. Het zou dan ook goed zijn als de commissie Danner deze recente cijfers meeneemt in het rapport, omdat dit de vergelijkbaarheid met andere ziekenhuizen ten goede komt."

Cardiologie

Gisteren verscheen het rapport van de commissie Danner over het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Het RPZ kwam een jaar geleden negatief in het nieuws vanwege onverklaarbaar hoge sterfte op de Cardiologie. Later ging de instelling failliet. In opdracht van het toenmalige bestuur onderzocht de commissie Danner de sterfte in het gehele ziekenhuis, dus niet alleen de Cardiologie. De commissie onderzocht 770 dossiers. Bij 55 dossiers was duidelijk sprake van zorggerelateerde schade, in nog eens 65 gevallen was dat mogelijk het geval.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top