ACTUEEL

Nieuw standpunt hiv-artsen over condoomgebruik

Stellen bij wie een partner besmet is met hiv kunnen onder bepaalde voorwaarden onbeschermde seks met elkaar hebben. Als de besmette partner trouw hiv-remmers slikt is de kans op besmetting namelijk zeer klein. Dit inzicht, dat door deskundigen over de hele wereld gedeeld wordt, is sinds donderdag ook het officiële standpunt van hiv-artsen in Nederland.

De Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren (NVHB) heeft donderdag samen met Soa Aids Nederland, het Aids Fonds en de Hiv Vereniging Nederland een advies uitgebracht over condoomgebruik bij koppels met een hiv-besmette partner. Daarin staat onder meer dat consequent innemen van hiv-remmers de aanwezigheid van virusdeeltjes in het bloed verlaagt.

Risico

Als het virus bij een hiv-patiënt minimaal 6 maanden niet detecteerbaar is in het bloed en beide partners geen soa hebben is de kans op besmetting bij onbeschermde seks zeer klein. Een monogame relatie is een strikte voorwaarde. Wel moeten deze koppels zich realiseren dat hoe vaker ze seks hebben, hoe groter de kans dat het virus toch wordt overgebracht, aldus de hiv-artsen.

Volgens bestuurslid van de NVHB Suzanne Geerlings gebeurt het al wel langer dat hiv-patiënten onder begeleiding van hun arts het besluit nemen onbeschermde seks te hebben. Bijvoorbeeld stellen met een kinderwens. “Zij kiezen er bijvoorbeeld voor om rond de eisprong zonder condoom te vrijen, en de rest van de tijd wel beschermde seks te hebben”, aldus Geerlings.

Gevoelig standpunt

Het standpunt ligt gevoelig, vanwege het risico op verkeerde interpretatie. Volgens Geerlings is het erg belangrijk dat een koppel de juiste informatie heeft en is het niet veilig als een hiv-patiënt op eigen houtje besluit om zonder condoom te vrijen.

Ton Coenen, directeur van Soa Aids Nederland en het Aids Fonds is blij met het gezamenlijke advies. “Dat vaste partners met ongelijke hiv-status onder bepaalde omstandigheden seks kunnen hebben zonder condoom, is belangrijke informatie die gedeeld moet worden. Stigmatisering van mensen met hiv kan zo worden tegengegaan.” (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

26 september 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 27-09-2013 10:02.

Ransz

27 september 2013

Kan de redactie bovenstaande reactie verwijderen?

Top