Tech

Consortium stelt Europese research agenda op

Vanaf 1 oktober gaat het EU-project IMPLEMENT van start. Via dit project wil de EU in alle lidstaten in kaart brengen waar meer research nodig is naar de implementatie van innovaties voor chronisch zieken. Het consortium wat dit heeft opgezet bestaat uit het Zweedse Karolinska Instituut, Achmea, Universiteit Tilburg en zorginnovatiebureau Implementation IQ.

Het doel van IMPLEMENT is om uiterlijk 1 september 2015 een Implementatie Research Agenda opgezet te hebben en een Europees Implementatie Netwerk opgezet te hebben voor innovatie in de chronische zorg. Het is wereldwijd voor het eerst dat op zo’n grote schaal de implementatie van zorgvernieuwingen op de agenda komt te staan.

Duurzaam

IMPLEMENT is opgezet om de groei van de zorgkosten voor chronisch zieken via innovatieve oplossingen tegen te gaan. Innovaties hebben echter alleen nut als ze duurzaam werken in de praktijk. Deze stap van innovatie naar praktijk blijkt vaak te groot te zijn, omdat de implementatie van de zorgvernieuwing faalt. De EU brengt via IMPLEMENT de lacunes in de implementatiekennis Europa-breed in kaart en formuleert op grond hier van een Research Agenda voor de komende jaren.

Netwerk

Daarnaast wil IMPLEMENT experts op het gebied van implementatie verbinden in een EU netwerk. Vanuit dit netwerk kan na 2015 nader onderzoek plaatsvinden om de kennislacunes te dichten. De nadruk zal daarbij sterk liggen op kennis die concrete resultaten geeft in de praktijk.

"De kennis en kunde van implementatie zit vooral in de hoofden én handen van experts", zegt IMPLEMENT Project Manager Mark Bloemendaal van Implementation IQ. "Daarom halen wij deze kennis niet uit boeken, maar zoeken wij contact met meer dan 300 experts uit de wetenschap, industrie en overheid. Maar ook met experts van de werkvloer, zowel de professionals als de mantelzorgers en de patiënten zelf."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top