ACTUEEL

Kwart Nederlanders heeft weinig zin in participatie

Bijna een kwart van de Nederlanders die nog niet vrijwillig voor een ander zorgen, heeft weinig zin om dat in de toekomst wel te gaan doen. 6 procent is daar 'zeker niet ' toe bereid en 17 procent 'waarschijnlijk niet', blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Nationale DenkTank.

Die vindt de animo voor zo'n participatiesamenleving absoluut niet tegenvallen: ,,Er zijn altijd mensen die niet kunnen helpen omdat ze zelf patiënt zijn, of bijvoorbeeld 60 uur per week werken'', stelt een woordvoerder. Pakweg de helft van de ondervraagden gaf juist aan 'waarschijnlijk wel' anderen te willen helpen, 14 procent acht dat zelfs 'zeer waarschijnlijk'. Dat levert een potentieel op van 5 miljoen nieuwe zorgverleners, schat de denktank. Zij kunnen klusjes uitvoeren die professionals niet doen, bijvoorbeeld in het huishouden.

Wie

Het ligt er dan wel aan wíe er hulp nodig heeft. Zo wil 69 procent best hulp aan kwetsbare ouderen geven, maar zouden psychiatrische patiënten op slechts 30 procent van de geënquêteerden kunnen rekenen. Ook chronisch zieke volwassenen zijn 'populairder' dan probleemgezinnen.

Vragen

Ruim 6 op de 10 mensen die nu nog geen informele zorg verleent, zegt dat dat komt omdat dat simpelweg nog niet aan hem of haar is gevraagd. 36 procent geeft aan daar geen tijd voor te hebben en 23 procent doet al ander vrijwilligerswerk.

De Nationale DenkTank, die verschillende zorgkwesties analyseert en op zoek gaat naar oplossingen, ondervroeg in totaal 1418 mensen. Een kwart van hen verleent nu al informele zorg.

Het huidige kabinet hamert erop dat mensen vaker hulp aan hun omgeving moeten vragen voordat ze een professionele zorgverlener inschakelen. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Visser

27 september 2013

Tsjonge, zat de vragenlijst écht zo in elkaar dat mensen gevraagd werd per doelgroep aan te geven wie ze wél en wie ze niet zouden willen helpen??? Hoelang heeft de Nationale DenkTank onder een steen gelegen??? Kom op zeg, de gedachte van participeren is dat we elkaar weer eens als MENS gaan zien en die failliete gedachte van 'doelgroepen' eindelijk eens onder een steen gaan leggen!

Visser

27 september 2013

Misschien het onderzoek toch even over doen:
Onderstaand een rijtje met menskwaliteiten; voor welke mensen zou u er af en toe best eens willen zijn? Verdeel 100 punten:
- mensen die goed kunnen luisteren
- mensen die goede verhalen kunnen vertellen
- mensen die eigenzinnig zijn
- mensen die erg gevoelig zijn voor mijn stemming
- mensen met humor
- mensen die goed kunnen koken
- mensen die heel positief zijn
- mensen die mij aan het denken zetten
- mensen die bescheiden zijn
- mensen die in zichzelf geloven
Bedankt voor uw medewerking!

Anoniem

27 september 2013

Onder die 25% vallen waarschijnlijk alle zorgbestuurders.

Anoniem

30 september 2013

Wie van de leden van het kabinet zal eigenlijk participeren? Ik denk dat het aandeel hééél laag is.

Top