ACTUEEL

IGZ: kleine ic’s leveren verantwoorde zorg

Alle vijftig ziekenhuizen met een kleine intensive care-afdeling (ic) kunnen verantwoorde zorg leveren. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat woensdag is verschenen.

‘Soap’ rondom oordeel IGZ

Eind 2008 kwam de Inspectie ook met een rapport naar de kleine ic-afdelingen. Zij oordeelde dat bij tien ziekenhuizen de kwaliteit te wensen over liet en dat deze de ic-afdelingen moesten sluiten. Dit oordeel deed veel stof opwaaien Na gesprekken met de ziekenhuizen kwam de IGZ hierop terug en kondigde zij een nieuwe controleronde aan.

Verbeteringen op ic’s

Inmiddels is gebleken dat de tien zorginstellingen nieuwe plannen van aanpak hebben gemaakt en deze ook toegepast hebben op de ic-afdelingen. Op de afdelingen is nu wel op werkdagen een speciale ic-arts aanwezig en is de waarneming buiten kantooruren goed geregeld. De ziekenhuizen hebben ook goede afspraken met collega's in de buurt die een ic van een hoger niveau hebben.

Klink positief gestemd

Eind vorig jaar nam minister Ab Klink (Volksgezondheid) het hoog op dat er ziekenhuizen waren die hun ic-afdeling niet op orde hadden. Sinds 2006 weten ze al aan welke eisen ze moeten voldoen. Klink is dan ook tevreden over de resultaten van het onderzoek van de IGZ.

Volgend jaar zijn de middelgrote en grote ic-afdelingen aan de beurt voor een inspectie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top