ACTUEEL

‘Traag VWS oorzaak van personeelstekort’

De NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vinden dat er haast gemaakt moet worden met de oprichting van een opleidingsfonds voor gespecialiseerde verpleegkundigen. Dit zeggen zij in reactie op de commotie rondom het convenant dat ziekenhuizen in Noord-Brabant en Zeeland hebben getekend.

Fonds voor ziekenhuisopleidingen

De NVZ en de NFU willen een fonds voor het college ziekenhuisopleidingen (CZO) oprichten. De partijen hebben echter nog geen reactie op het plan ontvangen van VWS. De NVZ betreurt dit en meldt op de site: “De gevolgen van de trage besluitvorming van VWS is dat er weer een jaar lang te weinig mensen worden opgeleid”. Zo blijven het tekort aan zorgpersoneel in stand. Minister Ab Klink heeft weliswaar in het Algemeen Overleg van 10 juni 2009 gezegd het CZO-fonds in 2011 op te willen richten, de NVZ en de NFU willen het fonds 1 januari 2010 nog realiseren.

Bijdrage van VWS en ziekenhuizen

De NVZ en de NFU willen ziekenhuizen 75 miljoen euro laten overhevelen naar het fonds. Deze investering verwachten zij ook van VWS. Dit zou voldoende moeten zijn om gespecialiseerde verpleegkundigen op te leiden en aan de zorgvraag te voldoen. Op dit moment gaat er honderd miljoen euro om in de betreffende opleidingen.

Convenant ziekenhuizen

Met het in opspraak geraakte convenant willen de betrokken ziekenhuizen personeelstekorten oplossen. Vakbond De Unie kan zich echter niet vinden in het convenant en spreekt van kartelvorming.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top