ACTUEEL

'Bewoners verzorgingshuizen betalen onterecht'

Meer dan de helft van de verzorgingshuizen laat bewoners volgens onderzoek van De Consumentenbond ten onrechte kosten maken voor het 'woonklaar' maken van de woonruimte.

Richtljin

Dit druist volgens de Consumentenbond lijnrecht in tegen de richtlijn 'Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling' van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Ook speciale bedden en  bed- en linnengoed komen vaak onterecht voor rekening van de nieuwe bewoners. De Consumentenbond dringt er bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op aan hier intensiever op te controleren. Zaterdag 28 september gaat Bart Combée, directeur Consumentenbond, bij VARA Kassa over het onderzoek in discussie met de NZa en Actiz.

Zelf verantwoordelijk

Volgens de richtlijn van het CVZ zijn de verzorgingshuizen zelf verantwoordelijk voor een verstelbaar bed als dat voor de zorg nodig is. Toch vraagt meer dan een kwart van de instellingen al bij voorbaat aan de bewoners zo'n bed mee te brengen. Verder  moeten in een op de vijf huizen nieuwe bewoners lakens, handdoeken en washandjes meenemen. Ook eze zaken horen volgens het CVZ door de instellingen te worden verzorgd. Het onderzoek onder 152 verpleeg- en verzorgingshuizen staat in de Consumentengids van oktober 2013.

Aanspreken

ActiZ stelt in een reactie op de website dat de regels en afspraken door zorgorganisaties moeten worden nageleefd. De organisatie gaat leden die dat niet doen, daarop aanspreken. Maar gezien de hervormingen in de langdurige zorg, vindt ActiZ ook dat een aantal regels aangepast zou kunnen worden. 


Geen contact

ActiZ heeft vrijdag 27 september alle zorgorganisaties gesproken die genoemd worden in het artikel in de Consumentengids. De meeste herkennen zich niet in de tekst van het artikel en geven aan geen contact met de Consumentenbond te hebben gehad.

Treurig

Staatssecretaris Van Rijn noemt het in een reactie treurig dat de bijbetalingen nog steeds plaatsvinden. Hij kondigt aan dat hij de Nza zal vragen om vervolgonderzoek te doen. Verder gaat hij zorgkantoren en de NZa vragen om actiever toezicht te gaan houden naar onterechte bijbetalingen. Ook roept hij cliënten en familieleden op onterechte betalingen bij de NZa of het zorgkantoor te melden.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top