ACTUEEL

'Miljoenenbesparing door gezamenlijke inkoop'

Als ziekenhuizen hun medicijnen en hulpmiddelen als verband gezamenlijk inkopen, kunnen daar miljoenen op bespaard worden. Dat denkt zorgverzekeraar Achmea. De verzekeraar is hierover in gesprek met ziekenhuisapothekers en specialisten, zei een woordvoerster maandag.

Momenteel maken ziekenhuizen elk voor zich afspraken met leveranciers.

Buitenland

"In het buitenland gebeurt dat al op grotere schaal. Ziekenhuizen doen de inkoop samen. Daardoor wordt veel geld bespaard", weet de woordvoerster. "Wij denken dat ziekenhuizen in Nederland nu te veel betalen, zeker omdat ze de inkoop allemaal zelf doen. Als dat gezamenlijk gaat, kan de prijs nog heel wat omlaag."

Volgens Achmea is het zaak om samen met de ziekenhuizen te achterhalen wat precies de kostprijs is van medicijnen en hulpmiddelen, om er zeker van te zijn dat ziekenhuizen niet nodeloos veel betalen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

30 september 2013

Wat een voorstel van Achmea. We schakelen zo de concurrentie uit en krijgen de laagste prijs. Wat gebeurt er in een markt met maar 1 aanbieder?
En hoe krijgen wij de werkelijke kostprijs boven water?

Wat was ook weer de gedachte achter het systeemmodel Zorgstelsel 2006 met concurrerende verzekeraars die om de gunst van de verplicht verzekerden zouden vechten door zorg in te kopen bij met elkaar concurrerende zorgaanbieders die weer zouden vechten om de gunst van de individuele verzekerde?

Is Achmea het hele gedoe van simulatie een beetje beu aan het worden?

Als de werkelijke kostprijs bekend is en bundeling van inkoopkracht veel eenvoudiger is kan dan niet beter ook alle verzekeraars op 1 hoop worden gegooid en worden overgegaan op het gezonde verstand model van de Scandinavische landen of de NHS?

Maak een Wet waarbij producenten verplicht worden om de werkelijke kostprijs van hun producten kenbaar te maken, dan is alles nog eenvoudiger. Kunnen ook de automobiel fabrikanten samen gaan, de supermarkten tot 1 worden.........

Denk toch dat Achmea wat over het hoofd ziet en de eigen wereld legt op die van zorgaanbieders: als verzekeraars achter de schermen toch al samenspannen en zijn verlaagd tot uitvoeringsorganen van VWS, waarom dan niet de zorgaanbieders?

Zeer solidair gedacht van Achmea. Gewoon doen dus.

Mitrasing

30 september 2013

En is de ACM al op de hoogte?

ANH Jansen

30 september 2013

Hier nog een partij die het graag simpel wil houden en daarbij wat over het hoofd ziet:

Rijbewijskeuring bij specialist goedkoper
27-09-2013

Tarief houdt rekening met lengte keuring

Wie vanaf 2014 naar een medisch specialist moet voor een rijsbewijskeuring, betaalt een lager tarief. De NZa heeft nieuwe tarieven vastgesteld die rekening houden met hoe lang een keuring duurt. Er komt een basistarief van € 78 exclusief btw. Duurt een keuring langer dan een kwartier, dan komt er per kwartier € 39 bij. De medisch specialist moet vooraf vertellen of de keuring langer duurt dan een kwartier en dus duurder uitpakt.

De Nederlandse Zorgautoriteit krijgt veel vragen over de tarieven voor rijbewijskeuringen. Consumenten vragen zich af waarom ze een rekening van honderden euro's krijgen als ze maar 5 minuten bij de specialist zijn geweest. Het nieuwe tarief moet meer duidelijkheid geven.

Het nieuwe tarief van € 78 bevat 15 minuten voor de keuring zelf en 15 minuten voorbereidings- en rapportagetijd voor de specialist. Het tarief is een maximumtarief, het ziekenhuis mag ook een lager bedrag vragen. De rijbewijskeuring valt niet onder de Zorgverzekeringswet. Dat betekent dat consumenten die zelf moeten betalen.

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) bepaalt of een bestuurder een rijbewijskeuring moet ondergaan, bijvoorbeeld bij een neuroloog, cardioloog of een psychiater. De tarieven voor keuring bij de huisarts blijven gelijk: € 39 voor een keuring korter van 15 minuten en € 78 voor een keuring langer dan een kwartier.

Meer informatie over de rijbewijskeuring vindt u bij onze veelgestelde vragen onder Zorgonderwerpen > dossier Ziekenhuiszorg > Veelgestelde vragen rijbewijskeuring.

---Lumpsum voor de huisarts; kwartier bij de huisarts 39 euro en langer dan een kwartier, kan dus ook 2 uur zijn, voor 78 euro; 25 minuten dan maar voor 78 euro?

En de specialist? Vooraf zeggen dat het wat langer gaat duren van 15 minuten en dan een open einde regeling in gaan? Krijgt de kandidaat een briefje vooraf om maar een schoon goed, eten en drinken en zo mee te nemen? Het kan wat langer duren immers? En de keuringen gaan dan in groepen; dat is doelmatig keuren.

Wel toevallig dat de bedragen bij huisarts omgekeerd zijn tov de specialist. Wie heeft de beste lobby?

Top