ACTUEEL

Sneller Beter in ziekenhuizen maar deels geslaagd

Het programma Sneller Beter waarmee ziekenhuizen veiliger en efficiënter zouden moeten werken, is maar deels geslaagd. Dat is de conclusie van onderzoeksinstituut Nivel naar aanleiding van het programma waar 24 ziekenhuizen aan deelnamen. Er is vooruitgang geboekt, maar minder spectaculair dan beoogd.

Minister Klink van Volksgezondheid heeft de evaluatie woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. In vier jaar zouden onder meer de aantallen medicatiefouten en wondinfecties afnemen en de productiveit van operatiekamers behoorlijk verbeteren. Ook de ligduur zou een stuk korter moeten worden. Volgens Nivel waren de doelstellingen te ambitieus.

Bij de Sneller Beter projecten die zich richtten op medicatiefouten nam het aantal patiënten dat verkeerde medicijnen kreeg af van 49 naar 27 procent. Wondinfecties na operaties daalden van 4,7 naar 3,8 procent. Er werd een betere score verwacht.
De operatiekamers slaagden er niet in om de productiviteit te verhogen. Weliswaar werd de tijd tussen het eerste bezoek aan een polikliniek tot het begin van de behandeling dertig dagen korter. De ligduur ging van 8,5 naar zeven dagen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top