ACTUEEL

Dakloosheid drukt levensverwachting fors

Dak- en thuislozen leven circa vijftien jaar korter dan mensen die wel een dak boven hun hoofd hebben. Dat constateren onderzoekers van het Erasmus MC.

De onderzoekers constateren op basis van onderzoek in Rotterdam dat dakloze vrouwen die nu twintig jaar zijn gemiddeld sterven als ze 66 zijn. Dat is zestien jaar eerder dan een gemiddelde Rotterdamse vrouw. Een mannelijke dakloze twintiger sterft ongeveer veertien jaar eerder.

Hogere sterfte

De onderzoekers hebben gedurende tien jaar ruim 2000 daklozen van twintig jaar en ouder in Rotterdam gevolgd. Het gaat om mensen die  voorzieningen voor daklozen bezochten zoals medische diensten en centra waar ze kunnen overnachten of eten. Ook buitenslapers zijn gevolgd. Gemiddeld lag de sterfte onder deze gehele onderzoeksgroep ruim drie keer hoger dan onder de algemene bevolking van de stad.

Leeftijd en geslacht hebben invloed op de oversterfte  van daklozen. Jonge daklozen en vrouwen lopen nog meer risico om eerder te sterven dan hun ‘gewone’ leeftijdsgenoten. De sterfte was onder 20-44 jarigen bijna acht keer hoger en onder vrouwen ruim vijf keer hoger dan onder de algemene bevolking.

Brede benadering

Het is voor het eerst dat de sterfte onder dak- en thuislozen in een grote stad op zo’n grote schaal onderzocht in Nederland. Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien dat de oversterfte onder daklozen nog veel groter is dan al werd aangenomen. Binnen Nederland is geen bevolkingsgroep aan te wijzen met een grotere oversterfte.  De oversterfte onder dak- en thuislozen laat volgens de onderzoekers de noodzaak zien van een structurele en brede benadering om de leef- en gezondheidssituatie van dak- en thuislozen te verbeteren en te voorkomen dat mensen dakloos worden.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

zakrzewski

4 oktober 2013

Tegen verslavingsproblemen wanderhoertjes,en drugsmigranten wordt te weinig gedaan.Dit zijn eigenlijk geen daklozen ,maar gelukzoekers en avontuurdes die op onze straaten rondzwerven ,bivakeren en opvanghuizen steeds meer veroveren als goedkope toevlucht. ,Als het kaf van het koren eens genoeg zal worden gescheiden ,zijn heel wat minder mensen in ons land dakloos en wel degelijk te helpen met hun nood .Echt dakloos wordt je in Nederland ook en vooral door woningtekort en scheiding of huiselijk geweld.Helder wordt met dit probleem niet vaak en eerlijk omgegaan. Een zeer ernstige en bijzonder mensonwaardige en ziek makende omgeving wordt hierdoor vooral voor mensen in stand gehouden ,die best in staat zijn te functioneren met een veilige opvangmogelijkheid,,waar zij niet door mistoestanden en soziotherapeutisch kapot gemaakt worden.omdat hun omgeving gedeeld moet worden met nogal vieze aandoeningen,aanrandingen en antisociaal en gevaarlijk gedrag van medebewoners binnen de opvang
.....want veel daklozen ,maar niet alle daklozen zijn verslaafd , psychotisch of zwakzinnig ,maar wel arm en niet gebaat met verminkte waarheiden .
Doodziek wordt iemand vaak ook dan,als steeds gedumpt en door vreemdbepaling gecontroleerd en heropgevoed wordt.alsof armoede een verstandelijk tekort is of een onbetrouwbaar,verdacht gedrag verwacht wordt..

Anoniem

4 oktober 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 07-10-2013 11:12.

Top