ACTUEEL

'Eén centrum voor protonentherapie is genoeg'

Zorgverzekeraars willen dat de minister van Volksgezondheid maar één medisch centrum een vergunning geeft voor protonentherapie in plaats van de voorgenomen vier. Een woordvoerster van Achmea heeft een bericht van de Volkskrant van maandag hierover bevestigd.

Het ministerie van VWS maakte in augustus bekend dat maximaal vier medische centra een vergunning kunnen krijgen voor het behandelen van kankerpatiënten met protonentherapie.

Inzichten

"Eén centrum in plaats van vier scheelt heel veel geld. Eén centrum is meer dan genoeg, als we zien hoeveel behandelingen er nu plaatsvinden in het buitenland", aldus de woordvoerster van Achmea. Daarnaast ontstaan er steeds meer inzichten in wanneer protonenthearpie werkt en niet. "Onlangs werd in de Verenigde Staten de behandeling met protonentherapie bij prostaatkanker gestopt, omdat deze behandeling niet veel beter bleek dan de traditionele behandeling. Dit soort inzichten zien we ook in de landen om ons heen."

De zorgverzekeraars zijn bang dat, wanneer de vier centra er staan over een aantal jaar, de therapie dan al achterhaald is. "Over ongeveer 3 jaar kunnen ze open. Maar in die tijd gebeurt er ontzettend veel", legt de woordvoerster uit.

Geladen deeltjes

Protonentherapie is een nieuwe vorm van radiotherapie die kan worden gebruikt in de behandeling van specifieke vormen van kanker. Bij de behandeling wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling.

Als het ministerie een vergunning geeft aan de vier centra, en als die er ook daadwerkelijk komen, dan kunnen de zorgverzekeraars met elkaar afspreken dat ze maar met één van die centra een contract afsluiten. "Maar dat zou zonde zijn van het geld als die drie andere centra dan al gebouwd zijn. Dat geld zijn we dan kwijt", waarschuwt de Achmea-woordvoerster.

Achmea trekt samen op met andere zorgverzekeraars in deze kwestie. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

7 oktober 2013

Hoe simpel kun je het hebben: je koopt dat in wat je nodig hebt?

ANH Jansen

7 oktober 2013

ACM en NZa wakker worden svp.

"Als het ministerie een vergunning geeft aan de vier centra, en als die er ook daadwerkelijk komen, dan kunnen de zorgverzekeraars met elkaar afspreken dat ze maar met één van die centra een contract afsluiten. "Maar dat zou zonde zijn van het geld als die drie andere centra dan al gebouwd zijn. Dat geld zijn we dan kwijt", waarschuwt de Achmea-woordvoerster. - "

See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id16069-een-centrum-voor-protonentherapie-
is-genoeg.html#sthash.7dGoqqg4.dpuf

---Gaan de gezamenlijke zorgverzekeraars nu beslissen welke zorgaanbieders tegen welke prijs in economisch leven mag blijven? Gaan zij beslissen welke zorgaanbieders worden uitgesloten van deelname aan de 'zorg' markt? Mag dit zomaar? Verzekeraars hebben de regie, maar moeten wel met elkaar concurreren om de gunst van de verplicht verzekerden. Daar kwam al niets van terecht en op deze manier helemaal niet meer; hebben zij de markt op andere terreinen ook zo verdeeld?

Is dat geen bewijs van een kartelafspraak? Van een kartel?

Moet dit niet gaan middels een openbare aanbesteding?

Dit is toch de gewenste gereguleerde marktwerking? Dat willen de verzekeraars toch zelf ook? Werkend voor eigen rekening en risico? 4 grote verzekeraars, 4 protoncentra; dat is toch een markt?

En wat is de prijs die die ene overblijvende protontherapeut gaat berekenen? Monopolie prijs of gaan de verzekeraars gezamenlijk een prijs opleggen? Wat voor soort 'gereguleerde markt' is dit dan?

Afspraak op afspraak? Lumpsum of fee for service met maximum aan aantal fees? Bij overschrijding van de lumpsum een Doorleverplicht? Voor alle verzekeraars in totaal?

Gaan er dan weer verzekerden uitwijken naar het buitenland omdat de wachtlijst oploopt?

Laat Marcel Canoy hier maar eens een blog over schrijven. Is dit een sprookje of geen sprookje?

En waar blijft de olifant om dit sprookje uit te blazen?

Anoniem

8 oktober 2013

@ANH Jansen: Rustig schat.

We hebben het hier over een experimentele technologie. Zullen we eerst nog wat gaan experimenteren voordat we meteen een markt creeeren voor ondernemende protonenschieters die een gat in de markt willen schieten?

Misschien heeft Achmea een punt? Zou zomaar eens kunnen gebeuren. (denk aan klok en 2 keer per dag juiste tijd, etc)

Top