ACTUEEL

Rechter: ‘Baby Hendrikus blijft thuis’

Baby Hendrikus, zoon van ouders met een verstandelijke beperking, mag bij zijn ouders blijven. De rechtbank in Arnhem heeft woensdag bepaald dat het kind niet meer uit huis geplaatst hoeft te worden, zoals de Raad voor de Kinderbescherming had gevraagd.

Intensieve begeleiding

Het jongetje werd na zijn geboorte in oktober vorig jaar door hulpverleners bij de ouders weggehaald. Sinds begin mei is hij weer thuis in Geldermalsen. De ouders worden intensief begeleid door onder meer een gezinsvoogd en een instelling voor de begeleiding van verstandelijk gehandicapten. Volgens de voogd staan de ouders open voor hulpverleners en zetten zij zich volledig in om te laten zien dat zij voor baby Hendrikus kunnen zorgen.

‘Oordeel is aan Nederland’

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) stelt dat de zorg voor het kind voorop staat. De ethische discussie over anticonceptie en zwangerschap bij gehandicapten lijkt opnieuw aangezwengeld. Een woordvoerder van de VGN meent echter dat het niet alleen aan de sector is om hier een oordeel over te vellen, maar aan geheel Nederland. De VGN voert een ‘ontmoedigingsbeleid’ wat betreft zwangerschap. “Door de bank genomen wordt zwangerschap ontmoedigt,” aldus de woordvoerder. Dit houdt in dat de VGN cliënten wijst op de consequenties.

Kinderbescherming houdt toezicht

De rechtbank vindt uithuisplaatsing op basis van het verslag en deskundigenrapport van de gezinsvoogd niet langer nodig. “Met de benodigde ondersteuning van de ouders acht de rechtbank de veiligheid en de ontwikkeling van de minderjarige voldoende gewaarborgd.” Het kind staat nog wel onder toezicht van de kinderbescherming. Deze ondertoezichtstelling loopt tot 14 oktober.

Tevredenheid over uitspraak

De Raad voor de Kinderbescherming is blij met de uitspraak van de rechtbank in Arnhem. Het is volgens de raad goed dat uit rapporten blijkt dat de ouders hun taak nu aankunnen. Bovendien is het verplicht dat de ouders hulp krijgen en dat een gezinsvoogd toezicht houdt en de raad is tevreden dat de rechtbank die heeft laten bestaan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top