ACTUEEL

Waarschuwingssysteem over veroordeelde artsen

Artsen en verplegers die zijn veroordeeld in hun thuisland moeten in de toekomst niet langer aan de slag kunnen in een ander EU-land. Dat is uitwerking van een nieuw Europees beroeperkenningssysteem, waarmee het Europees Parlement (EP) woensdag instemde.

Europa wil zeven beroepen automatisch erkennen. Het gaat om artsen, tandartsen, apothekers, verplegers, verloskundigen, dierenartsen en architecten. Hierdoor moet het makkelijker worden voor deze beroepsgroepen om in een andere EU-land aan de slag te gaan.

Beroepsverbod

Maar de misstappen van de betreffende personen zouden ook via deze beroepskaart kenbaar zijn. Lidstaten moeten namelijk binnen 3 dagen de andere EU-landen waarschuwen over een beroepsverbod of andere disciplinaire of juridische maatregel. Zo wordt voorkomen dat een veroordeelde via achterdeurtjes toch elders in Europa aan de slag gaat.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy bestempelde het waarschuwingssysteem als een stap in de goede richting. Hij ziet echter meer iets in een zwarte lijst of centraal register. Er moet een einde aan komen dat kwakzalvers over de grens aan het werk gaan, aldus Gerbrandy.

Aanloop

Vanaf 2015 moet het waarschuwingssysteem ingaan. Vooruitlopend op 2015 gaan de autoriteiten in een kleinere groep landen (naast Nederland ook bijvoorbeeld Luxemburg, Engeland, Zweden) elkaar meteen informeren over maatregelen die zijn genomen tegen medisch beroepsbeoefenaren. Ook met Duitsland, België en Frankrijk zijn afspraken gemaakt.

In Nederland werd deze discussie actueel toen bekend werd dat de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur in Duitsland zijn beroep uitoefende. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top