ACTUEEL

'Kamer moet vragen stellen over tbs-kliniek'

De Tweede Kamer moet staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) ondervragen over zijn besluit om tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug toch open te houden en tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken niet. Teeven wilde beide klinieken om precies dezelfde redenen sluiten. Als die argumenten voor de ene kliniek niet meer gelden, is het niet meer dan logisch dat de andere kliniek ook openblijft.

Dat schrijven de burgemeesters van Enschede en Berkelland maandag in een brief aan alle fracties in de Tweede Kamer. Maandagmorgen liet de directie van Oldenkotte al weten opheldering te gaan vragen aan Teeven. In het nieuwe begrotingsakkoord is vrijdag vastgelegd dat Veldzicht in Overijssel open mag blijven. "Daarmee heeft Teeven het gesloten convenant over deze kwestie opengebroken", aldus maandag Peter Stegeman, voorzitter van de ondernemingsraad van Oldenkotte en de twee burgemeesters.

Randstad

"Er schijnt dus toch ruimte te zijn om forensische bedden buiten de Randstad te behouden. Dat laten we niet ongemerkt voorbijgaan", reageert Stegeman. De burgemeesters zijn "verbaasd" dat Teeven vrijdag de werkgelegenheid in Overijssel noemde als argument voor het openhouden van Veldzicht. "Geldt dat dan niet even zwaar voor Twente en de Achterhoek, waar 300 banen verdwijnen?"

Stegeman vermoedt ook dat ChristenUnie-voorman Arie Slob een belangrijke rol heeft gespeeld in het besluit: "Veldzicht komt uit zijn kringen voort en staat middenin een voor hem belangrijk kiezersgebied."

In juni 2013 schreef Teeven in een brief aan de Tweede Kamer nog dat Veldzicht zou moeten sluiten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top