ACTUEEL

Intelligente blindenstok nu beschikbaar

De intelligente blindenstok die 9 jaar geleden door Nederlanders werd ontwikkeld, komt deze maand dan eindelijk op de markt. Het is de eerste innovatie nadat de witte stok 90 jaar geleden werd geïntroduceerd.

De I-Cane Mobilo, zoals de stok gaat heten, won in 2009 een prijs voor projecten die de sociale interactie kunnen vergroten. Aan de award was een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. De stok heeft een voelpijl als soort richtingaangever in het handvat van de stok. Die zorgt er voor dat de gebruiker een beweging in de handpalm voelt zodat hij weet waar hij heen moet om niet tegen obstakels op te lopen of in gaten in de weg.

Samenwerking

Hoewel de blindenstok 2.0 werd ontworpen met de TU Delft, kwam het eindproduct tot stand in nauwe samenwerking met direct betrokkenen en belangengroepen zoals het Oogfonds en Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (LSBS). Nederland telt ruim 40.000 blinden en 250.000 slechtzienden. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 oktober 2013

I-Cane kan een hoop beweren, maar het is niet de eerste innovatie van de blindenstok sinds de uitvinding ervan. Er zijn kleinere verbeteringen geweest in de stokeinden waardoor echolokatie mbv de stok is verbeterd. Daarnaast bestaan er al een paar jaar laser- en ultrasoundstokken die ook hogere objecten kunnen waarnemen. Ze zijn echter zo duur dat ze zelden worden gekocht door de doelgroep.

Hoek

16 oktober 2013

Niet geheel toevallig dat dit bericht verschijnt 1 dag na "de dag van de witte stok"
Wat ik mis in het artikel is het prijskaartje van deze slimme stok en of deze de blinde geleide hond kan vervangen...

Top