ACTUEEL

'Gemeenten en Sensire sloten deal'

Negen gemeenten uit de Achterhoek hebben in juni vorig jaar een deal gesloten met Sensire. De gemeenten stemden in met een constructie waarmee de thuiszorgorganisatie al haar thuishulpen kon ontslaan en daarna voor minder geld weer kon aannemen. Dat schrijft de Volkskrant, dat net als het multimediale platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money, de brief in handen heeft van bestuursvoorzitter Maarten van Rixtel van Sensire.

Die brief is uit november 2012en gericht aan de gemeente Oude IJsselstreek. Van Rixtel schrijft daarin dat Sensire en de gemeenten afspraken hebben gemaakt over onder meer "een mix van alfahulp en zorg in natura." Sensire probeerde zo geld te verdienen. Alfahulpen werken namelijk tegen een lager tarief.

Schijnconstructie

Vakbond Abvakabo beschuldigde Sensire eerder al en sprak van een schijnconstructie bij de aankondiging van het ontslag van 1100 werknemers. Volgens de gemeenten en Sensire had er alleen overleg plaatsgevonden. Uit de brief blijkt nu dat Sensire het bestaan van de afspraken wel erkent. De Achterhoekse gemeenten konden door de afspraak een flinke bezuiniging halen. Het zou gaan om 250.000 euro per maand.

In een reactie spreekt Abvakabo-bestuurster Lilian Marijnissen van een schokkende achterkamertjesdeal, ,,letterlijk over de ruggen van de mensen heen''. Ze hoopt dat de medewerkers van Sensire hun werk, inclusief salaris en sociale rechten, alsnog kunnen behouden. ,,In 2014 wordt er namelijk nog geen cent bezuinigd'', zegt ze. Dinsdag organiseert Abvakabo samen met Sensire-medewerkers een verwendag voor cliënten. Zaterdag wordt een grote manifestatie georganiseerd in Varsseveld.

Alfasens

Van Rixtel weersprak in september 2013 de beschuldigingen van een schijnconstructie. Hij schreef de verwarring destijds toe aan de oprichting in 2012 van een eigen alfahulpbureau genaamd Alfasens. “Al snel bleek echter dat alfahulp toch niet paste bij Sensire. Sensire hecht aan medewerkers in loondienst, waardoor de kwaliteit het best gewaarborgd is. Dus hebben we in januari 2013 een punt gezet achter alfahulp via Sensire. We hebben Alfasens afgestoten en hebben er geen enkele zeggenschap meer over.” Deze informatie was volgens Van Rixtel was bekend bij het UWV en de vakbonden.

Kamerleden reageerden tijdens een debat in september verontwaardigd. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaf toen aan met een reconstructie te komen. (ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mol

15 oktober 2013

Al is de leugen nog zo snel ...............
Smerige deal dus bah.

jos

18 oktober 2013

Aan het inkomen van Maarten Van Rixel wordt niet getornd.
altijd de mindere in de samenleving worden gepakt.
en dat zal altijd wel zo blijven.

Top