ACTUEEL

OM seponeert onderzoek Ruwaard van Putten

Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert het onderzoek naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RPZ). Dat heeft de organisatie dinsdag bekend gemaakt. Er is onvoldoende bewijs voor strafbare zaken.

Het OM staakt het onderzoek naar twee zaken, namelijk de aangiften tegen de zorgverleners van het RPZ en de aangiften tegen het ziekenhuis zelf. Bestudering van de aangiften, die ook zijn beoordeeld door twee onafhankelijke artsen, heeft onvoldoende verdenking van strafbare feiten opgeleverd. Het OM zal daarom niet overgaan tot vervolging van enige zorgverlener, afdeling of het inmiddels failliet verklaarde ziekenhuis in Spijkenisse. 

Onderzoek

Het onderzoek van het OM richtte zich op 29 aangiften. Die waren tot het OM gekomen via een meldpunt bij het Experticecentrum Medische Zaken van het OM in Rotterdam. Het onderzoek is uitgevoerd door medisch rechercheurs en opsporingsambtenaren van het Bureau Opsporing van de IGZ. Zij hoorden ook enkele melders als getuigen. 

Cariologie

Het ziekenhuis kwam eind 2012 negatief in het nieuws in verband met verhoogde sterfte op de Cardiologie. Onlangs bleek uit onderzoek van de Commissie Danner dat de sterfte in het ziekenhuis niet hoger was dan landelijk. Die conclusie kwam te laat voor de instelling. In juni dit jaar ging het Ruwaard failliet. Een onderzoek naar de precieze oorzaak daarvan loopt nog. Wel is duidelijk dat patiënten als gevolg van de berichten over de Cardiologie wegbleven. Het ziekenhuis stond op dat moment financieel al slecht voor vanwege een investeringsprogramma, bleek onlangs uit een reconstructie die Skipr maakte over de zaak.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top