ACTUEEL

IGZ gaat praten over zorg rond levenseinde

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat met verschillende zorgkoepels praten over verantwoorde zorg rond het levenseinde. Aanleiding is de commotie die ontstond toen de IGZ een huisarts uit Tuitjenhorn op non-actief stelde na een door hem uitgevoerde euthanasie. Dat maakte de IGZ dinsdag bekend.

De inspectie gaat met zorgorganisaties LHV, KNMG, VHN, Scenartsen, NHG en KNMP om de tafel zitten. "De inspectie wil duidelijkheid geven over haar afwegingen en werkwijze in het toezicht op verantwoorde zorg aan terminaal zieke patiënten", schrijft de IGZ op de website.

Strafrechtelijk onderzoek

Naar de huisarts in kwestie werd door het Openbaar Ministerie bovendien strafrechtelijk onderzoek gedaan. De huisarts pleegde niet lang nadat hij op non-actief was gesteld zelfmoord. De IGZ kijkt nog of het onderzoek naar de gang van zaken in Tuitjenhorn moet worden voortgezet en hoe dat eventueel moet gebeuren.

Huisartsenvereniging LHV gaf eerder op dinsdag aan dat ze openheid van zaken wil over het besluit van de IGZ. De inspectie "begrijpt dat artsen duidelijkheid willen en onderschrijft het belang van transparantie", maar geeft ook aan dat van "een toezichthouder ook zorgvuldigheid verwacht mag worden". (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

15 oktober 2013

Laat IGZ maar eerst beginnen verantwoordelijkheid afleggen...

Hoek

16 oktober 2013

Ik ken niet alle afkortingen, maar zit daar ook misschien een delegatie tussen die de terminale patienten vertegenwoordigd? Het recht op zelfbeschikking lijkt mij doorslaggevend. En we willen toch voorkomen dat het aantal zelfmoorden dramatisch gaat stijgen onder deze groep van mensen?!
Laat de media zich hier wat drukker om maken dat om het geneuzel van Zwarte Piet of onschendbaarheid van ambassadeurs...,

Top