ACTUEEL

'Vaker maagbloeding na beperking vergoeding'

Het aantal patiënten dat ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen gebruikt en een maagbloeding kreeg, is in 2012 vergeleken met een jaar eerder met 16 procent gestegen naar 2600. Dat komt volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) omdat ze geen maagzuurremmers gebruiken. Dat meldde het IVM donderdag.

Maagzuurremmers worden sinds begin vorig jaar alleen nog vergoed voor chronisch zieken. Mensen die het middel voor de eerste keer ophalen en niet chronisch gebruiken, moeten ongeveer 13 euro betalen en vervolgens zo’n 7 euro per maand.

Eerdere waarschuwing

Apothekers en huisartsen hebben eerder al gewaarschuwd voor de risico's van de beslissing om mensen de kosten zelf te laten betalen.

Het onderzoek naar de onnodige maagbloedingen werd medegefinancierd door het biofarmaceutisch bedrijf AstraZeneca, dat zelf ook maagbeschermers op de markt brengt. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 oktober 2013

Een instituut voor verantwoord medicijngebruik dat onderzoek doet naar het 'niet gebruiken van medicijnen' moet niet klagen over vergoedingen maar aangeven hoe medicijngebruik meer verantwoord kan worden. Natuurlijk ziet astrazeneca graag dat er vergoeding voor is want dat stuwt uiteindelijk alleen de bedrijfsomzet.

Er wordt hier een maatschappelijk probleem blootgelegd. Namelijk niet onverantwoord medicijngebruik maar mensen die geen verantwoordelijkheid voor zichzelf nemen en daardoor (doordat onze gezondheidszorg nu eenmaal collectief is georganiseerd) financieel doorschuiven naar de gehele gemeenschap. Dit is gelijkaardig naar mensen die wegens een verkoudheid op zaterdagavond naar de huisartsenpost gaan om mensen die ondanks copd doorgaan met roken.

Hoe vervelend ook, met die onverantwoordelijkheid kan ik nog wel leven. Waar ik grotere moeite mee heb zijn organisaties en zogenoemd goed bedoelende mensen die komen met onderzoeken en adviezen en meningen dat beleid wat gericht is om enig verantwoordelijkheidsbesef te laten ontwikkelen alleen maar contra-productief is en dus beter teruggedraaid zou kunnen worden.

Top