ACTUEEL

Vuile lucht officieel kankerverwekkend

Vervuilde buitenlucht die we inademen is donderdag officieel geclassificeerd als veroorzaker van longkanker. Dat heeft het kankerinstituut IARC van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN donderdag bekendgemaakt. Alleen al in 2010 waren zo'n 223.000 dodelijke gevallen van longkanker te wijten aan vervuilde lucht, blijkt uit gegevens van het instituut.

Luchtverontreiniging is zelfs een van de belangrijkste milieu-oorzaken van kankersterfgevallen in het algemeen. Volgens het instituut is er voldoende bewijs dat vervuilde lucht longkanker veroorzaakt. Experts hebben daarvoor een grondige evaluatie gemaakt van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken.

Meeroken

In sommige plekken ter wereld is het inademen van buitenlucht net zo ongezond als meeroken, stelde hoofdonderzoeker Kurt Straif. Ook zou het voor een hogere kans op blaaskanker zorgen.

Met name in regio's als Zuid-Azië, het oosten van Noord-Amerika en in Noord-Afrika is sprake van relatief veel luchtvervuiling, die bovendien vooral in opkomende industrielanden zoals China razendsnel is toegenomen. Eerder was al bekend dat luchtverontreiniging risico's op andere ziekten verhoogt, zoals luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top