ACTUEEL

Kamer akkoord met overheveling jeugdzorg

Ondanks tegensputteren van SP, PVV, 50PLUS en Partij voor de Dieren worden de gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP) stemde donderdag in met dit plan van het kabinet.

Het overhevelen van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten is een van de drie grote decentralisaties die het kabinet op het programma heeft staan. Behalve de jeugdzorg krijgen gemeenten ook de verantwoordelijkheid voor de langdurige zorg en de sociale werkvoorziening.

SP en PVV zien nog te veel losse eindjes en willen uitstel om de overgang van de jeugdzorg nog zorgvuldiger voor te bereiden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil juist de vaart erin houden. Het kabinet vindt dat gemeenten beter maatwerk kunnen leveren en op het juiste moment de juiste hulp bieden, waarmee wordt voorkomen dat er een beroep wordt gedaan op dure gespecialiseerde hulp.

 Gevolgen

Vanwege de bezuinigingen is er 450 miljoen euro minder beschikbaar en diverse partijen en organisaties maken zich zorgen over de gevolgen daarvan. De gemeenten krijgen nog dit jaar duidelijkheid over het budget dat zij krijgen. Zolang onduidelijk is hoeveel geld er beschikbaar is voor jeugdzorg, zijn gemeenten terughoudend met het maken van afspraken met zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg.

Kamerleden feliciteerden Van Rijn en zijn collega Fred Teeven nadat het voorstel was aangenomen. De plannen zorgden de afgelopen maanden voor veel beroering en maakten veel emoties los. Van Rijn is derhalve blij met de bijval die hij in de Kamer kreeg. ,,Ik denk dat we alle zorgen de afgelopen tijd wel hebben besproken. Dit is niet klaar. Het gaat erom dat we goede zorg voor de jeugd hebben geregeld. Er gaat niks over de schutting en de vinger blijft aan de pols.''(ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

18 oktober 2013

Weer een foute keuze van dit kabinet en gedoogpartijen . Men heeft alleen oog voor de voordelen die er zeker zijn , maar mi wegen deze niet op tegen alle nadelen .Bezuinigen kan op een andere wijze .

Bergen

18 oktober 2013

Grote reserve t.a.v. de uitvoering! Decentraliseren is goed. Transitie kan alleen slagen 1. Zonder draconische kortingen 2. Als we er 3 i.p.v. 1 jaar voor nemen 3. Met voldoende schaalgrootte op gemeentelijk niveau 4. Gemeenten moeten de samenwerking met elkaar en met de professionals zoeken en niet de hele wereld van de jeugdzorg opnieuw willen uitvinden.

Hoek

18 oktober 2013

Onthoud deze woorden van staatssecretaris Martin van Rijn: "Dit is niet klaar. Het gaat erom dat we goede zorg voor de jeugd hebben geregeld. Er gaat niks over de schutting en de vinger blijft aan de pols.''
Hierbij slaat hij zich al op de borst dat hij iets goed geregeld heeft, hetgeen ernstig valt te betwijfelen. En mocht dat moment komen dat ook hij tot de conclusie komt dat het toch niet zo goed geregeld was, dan is hij allang niet meer de persoon om dat te veranderen!

van Kasteren

20 oktober 2013

Wat jammer dat er in alle publicaties consequent alleen over Jeugdzorg gesschreven wordt terwijl het straks in 90% van de kinderen om behandeling gaat waarvan in veruit de meeste gevallen een 2e Lijns behandeling zelfs nl de kinder- en jeugdpsychiatrie. Daarmee lijkt het overzichtelijk, maar het gaat wel over zeker15% van alle kinderen in Nederland. Als dat mislukt hebben we een immens probleem dat we zomaar niet opgelost krijgen.

Top