ACTUEEL

Cel geëist tegen ex-directrice abortuskliniek

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 21 maanden cel geëist tegen de 75-jarige Anna R. Ook wil het OM dat de voormalig directrice van de failliete Haagse abortuskliniek PretermRutgers een boete van anderhalve ton betaald.

De kliniek heeft volgens het OM gefraudeerd met declaraties en gerommeld met contante betalingen door patiënten. Het totale fraudebedrag beloopt 950.000 euro.
Tegen een 67-jarige baliemedewerkster van de kliniek eiste het OM een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zij zou de directrice hebben geholpen bij de fraude, die in de periode 2007-2009 werd gepleegd. Eerder dit jaar ontkende R. voor de rechtbank in Den Haag de beschuldigingen.

Nieuwe directie

De FIOD begon het onderzoek in 2010, na een aangifte door de nieuwe directie van de kliniek die in 2009 aantrad. Voor het onderzoek moest het medisch beroepsgeheim worden doorbroken. Omdat alle andere administratie was vernietigd, moest een extern arts-deskundige duizenden dossiers bekijken.

Uit het FIOD-onderzoek bleek dat de kliniek meer abortussen en duurdere behandelingen declareerde bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dan werden uitgevoerd. Contante betalingen door patiënten waren niet in de boekhouding terug te vinden. e directrice zou ook zo'n 370.000 euro hebben witgewassen. De vrouw wacht nog een aparte ontnemingsprocedure. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top