ACTUEEL

NU’91 start meldpunt onderbezetting zomerperiode

De beroepsorganisatie van de verpleging en verzorging NU'91 heeft op internet een meldpunt geopend waarop verplegend personeel melding kan maken van problemen door onderbezetting in de zomervakantie. Dat heeft de organisatie maandag laten weten.

Continuïteit zorg in geding

Volgens de organisatie moet vaak hetzelfde werk met minder mensen worden gedaan omdat personeel vakantie opneemt. NU'91 vreest dat dit ten koste gaat van de continuïteit en kwaliteit van de zorg in instellingen. “De eerste knelpunten zijn al gesignaleerd”, aldus de bond.

Reacties bundelen

Om problemen in kaart te brengen, vraagt de beroepsorganisatie zorgmedewerkers hiervan melding te maken via het meldpunt. “NU'91 bundelt alle reacties en gaat als dat nodig is in gesprek met werkgevers, politiek en inspectie. Maar we zullen bovenal aantonen dat het anders moet. Patiënten, cliënten en zorgmedewerkers mogen niet de dupe worden van een gekortwiekte personeelsbezetting tijdens de zomerperiode.” (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Lensen

21 juli 2009

S.s.t.t.

met enig sarcasme lees ik bovenstaand bericht:'de 1e knelpunten . .'Ik werk nu 7 jaar in de zorg, in verschillende verpleeghuizen en 1 psychiatrische setting: ER IS ALTIJD ONDERBEZETTING!!! met name in de nachten en weekenden met regelmatig ernstige gevolgen tot aan overlijdens toe, Ik dit aangekaard bij de Inspectie, de minister en staatssecretaris v Volksgezondheid. Geen reactie, alleen maar 'observeren en signaleren'= veel te afwachtend = dit is geen oplossing. Heb de staatssecretaris gevraagd te overwegen om inde toekomst een soort zorgplicht te gaan instellen want de zorgzwaarte neemt alleen nog maar toe terwijl het animo om in de zorg te willen werken afneemt.

Hier mijn concrete melding: onderbezetting op de afd C1 in zorgcentrum St Jacob, Amsterdam

mvg

Ruud Lensen, specialist ouderengeneeskunde/klinisch epidemioloog

Anonym

21 juli 2009

Ook bij ons in de psychiatrie is het al jaren zo dat er weinig verschil is tussen vakantieperiode en de rest van het jaar . Het komt regelmatig voor dat we met een onderbezetting werken met 2 verpleegkundige op 36 patienten 3 afdelingen (waarvan er ook nog 1 een open opnameafdeling is.Ook kan het zo zijn dat je ter assistentie nog wordt weggeroepen om op gesloten opname te assisteren bij sep bezoeken.Dit betekent dat er dan maar 1 personeelslid is voor 36 patienten. Het leuke is dat het mangement de mond vol heeft over veiligheid ja ja. veiligheid met de mond is groot ,maar in de praktijk zeer schamel.Ik moet steeds aan het spreekweoord denken VEEL BELOVEN WEINIG GEVEN DOET EEN GEK IN VREUGDE LEVEN.Als je zaken als deze aankaart ben je een zeur en het komt niet zo veel voor en wat ook een geijkt gezegde is dat je negatief bent. HDe ervaring leert dat als je kritisch bent het management je als negatief bestempeld. Maar dat kunnen ze makkelijk zeggen want hun zitten lekker achter hun bureau of in de avond thuis op de bank lekkr veilig,want veiligheid daar zorg je zelf voor ,ook een gezegde van het management.Ik werk 41 jaar in de psychiatrie maar een achteruitgang zoals de laatste jaren heb ik nog niet eerder meegemaakt, misschien moet er net als in de 60 er jaren weer eens een zwartboek verschijnen.

Anoniem

2 januari 2011

hallo.dit zijn oude posts,maar ik wil toch nog wel reageren.
Ik ben blij dat hier iemand schreef die zelf in de ggz werkt en die hier ook schrijft hoe erg de ggz/psychiatrie aan het achteruitgaan is.Als je al 41 jaar in de psychiatrie werkt,en zegt dat je het nog nooit zo hard achteruit hebt zien gaan in de psychiatrie,zegt dat wat!Ik ben (ex)client,(van ggz drenthe)en ook clienten merken dit,en dit is eigenlijk een grenzeloos understatement "clienten merken dit".Heb dit jaar een enorme beerput gezien van misstanden,ik ben ontzettend beschadigd en het is met geen pen te beschrijven waar ik en nog een aantal clienten zijn achtergekomen.dit mag geen "zorg"meer heten.Ook vroeger was de "psychiatrische zorg"al niet te best,maar de laatste jaren loopt het echt de spuigaten uit.Ik heb de ggz instelling dan ook de rug toegekeerd,daar het me alleen maar meer en meer beschadigd,en bovendien is gebleken,dat je ze niet kunt vertrouwen,wat een beerput,waar wij achter gekomen zijn.Ik heb heel veel goede hulpverleners,mensen met een geweten en integriteit zien verdwijnen van b-verpleegkunde naar administratieve functies binnen de ggz,of zelfs helemaal buiten de ggz,af en toe nog met zulke mensen gesproken,en ook echt ex-b verpleegkundigen gesproken die "dit niet meer met hun geweten konden verenigen".hoe de ggz nu in elkaar steekt!

Top