ACTUEEL

Strengere regels voor cosmetische ingrepen

Alleen bevoegde artsen en zorgverleners mogen als het aan minister Edith Schippers ligt nog permanente rimpelvullers plaatsen. Voor laseren gaat waarschijnlijk hetzelfde gelden.

Schippers kondigde maandag aan dat ze mensen beter wil gaan beschermen tegen beunhazen in de snelgroeiende "mooimaakindustrie". Eind dit jaar krijgt de Tweede Kamer de voorstellen om puur esthetische ingrepen beter te regelen. Hoewel sommige cosmetische ingrepen veel lijken op ingrepen in de gezondheidszorg, wijst de minister erop dat het hier strikt genomen niet om zorg gaat, omdat een gezondheidsdoel ontbreekt.

Grijze gebied

De bewindsvrouw kondigde vorig jaar al aan dat ze af wil van het grijze gebied in deze sector. Ook wil ze dat mensen beter worden geïnformeerd over de risico’s van dit soort cosmetische ingrepen en moet de kwaliteit bij de behandelaren omhoog. Zo wordt gedacht aan een waarschuwing bij cosmetische televisieprogramma’s en voor niet-medisch noodzakelijke operaties gaat een leeftijdsgrens gelden van 18 jaar. Alleen voor bijvoorbeeld het rechtzetten van flaporen wordt de leeftijdsgrens losgelaten.

Schippers stelde eerder dat mensen ook zelf alerter zouden moeten zijn, omdat velen ten onrechte denken dat het wel goed zit als ze iemand in een witte jas zien.

Nog niet genoeg

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vindt het een goede zaak dat er iets gebeurt aan de regulering, maar het is nog niet genoeg. "Het grootste probleem voor ons is dat artsen zonder chirurgische opleiding cosmetische operaties kunnen doen." In het wetsvoorstel zou wat de NVPC betreft moeten worden bepaald wanneer iemand precies 'bevoegd' is om die ingrepen uit te voeren. "Het is toch gek dat een arts in Nederland bijvoorbeeld een liposuctie kan doen, terwijl hij daar niet voor is opgeleid. Dat zou niet veranderen met het voorstel van minister Schippers", aldus de NVPC. Daarnaast pleit de vereniging al langer voor striktere regels rond reclame voor cosmetische ingrepen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 oktober 2013

Dit is gewoon een regelrechte aanval op het vrije ondernemerschap. Minister Schippers heeft er moeite mee dat wij plastische chirurgen massaal de reguliere branche de rug toekeren en als ZZPer verder gaan in vrije klinieken.

En dat is de VVD! Het is net als met de hypotheek: zit de VVD eenmaal op het pluche dan laten ze zich naaien door Samsom's nivelleringen clubje.

Maar wij gaan door met het concept van vrije maatschappen buiten de reguliere en onbetaalbare wanorde. Desnoods zetten we een keten net over de landsgrenzen op waar de clientèle de beste en goedkoopste plastische chirurgie kan bekomen. Zonder de overhead.

Wat hebben wij nog te maken met minister Schippers vraag ik me af? Zij is een handlangster van de PvdA geworden en niet langer laten wij ons specialisten door haar voorschrijven hoe wij invulling aan ONS VAK willen geven. Ze is gewoon erop uit om de privatisering de nek om te draaien. Dat pikken wij niet langer!

Straks komt de grote braindrain helemaal op gang. Beseft de minister niet dat ze met vuur speelt?

Wij laten ons niet langer door Den Haag de wet voorschrijven en zijn vrije ondernemers. Wij specialisten bepalen wat kan en niet kan mevrouw de VVD minister! Blijft bij uw eigen leest. Het management heeft nu wel lang genoeg de boel vernield met u als landelijk super manager en dan ook nog worden uitgeroepen als machtigste vrouw van Nederland door de club overjarige feministen?

Wat een beschamende vertoning voor de hele medische stand!

Tegen dit onbenul valt niet meer te vechten. Emigratie overweeg ik al enkele jaren zeker waar de belasting ook niet meer normaal is. Wat heb je hier nog voor toekomst vraag ik me af?

Mw. Jaarsma

21 oktober 2013

En waarom blijven de plastische chirurgen buiten schot die tegen beter weten in PIP implantaten hebben ingebracht?

De fabrikant werd destijds gevangen gezet maar hadden de dames here specialisten hun eigen implantaten seriues genomen hadden ze dit nooit gedaan. Ze waren wel goedkoper.

Nu gaan plastische chirurgen massaal naar klinieken die overal als paddestoelen uit de aarde verrijzen om daar hun illegale praktijken voort te zetten. Los van ziekenhuisorganisaies en zonder pottenkijkers kunnen ze de IGZ van alles wijs maken. Die letten er alleen maar op of er een stukje zeep ligt van een bepaald merk bij de wasgelegenheid hoorde ik van mijn huisarts.

Ik ben slachtoffer geworden van een implantaat wat in zo een chique kliniek is ingebracht en kon ternauwernood een tweede operatie vergoed krijgen! Het is een grof schandaal en het is goed dat minister Schippers deze kwalijke praktijken nu eindelijk eens aanpakt. Men is gewoon niet eerlijk.

Anoniem

22 oktober 2013

U bent als plastisch chirurg opgeleid met geld van de belasting betaler en loopt uw zakken te vullen in prive klinieken in plaats van te werken in ziekenhuizen om daar de zieke mensen te helpen. Maar daar komen we op de wachtlijst want het betaald niet zo goed als in een prive kliniek

Top