ACTUEEL

VNVA: ‘Meer vrouwen in raad van bestuur’

Vier van de acht Nederlandse academische ziekenhuizen en één ggz-instelling hebben de charter Talent naar de Top getekend. De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) wil door middel van deelname meer vrouwen in raden van bestuur laten doorstromen. Dat meldt MedNet.

Kwaliteiten boven posities stellen

In Nederlandse ziekenhuizen hebben tachtig artsen zitting in raden van bestuur. Hiervan zijn er slechts acht vrouw. Elf procent van de hoogleraren in de medische sector is vrouw. Volgens de VNVA moet er “genderneutrale werving”  plaatsvinden om dit te veranderen. Volgens de vereniging moet daarom beter gekeken worden naar de benodigde kwaliteiten voor een bestuursfunctie in plaats van de posities. Patricia Assmann, voorzitter van de VNVA, op MedNet: “Mannen willen posities verwerven, vrouwen willen ervaring opdoen.” De vereniging vraagt daarnaast meer aandacht voor de combinatie van werk en privé. Er zijn nog stappen te maken bij onder meer zwangerschap en kinderopvang.

Charter als aanjager

Deelnemende instellingen zijn het Erasmus MC in Rotterdam, het UMC St. Radboud in Nijmegen, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in Groningen en GGZ Eindhoven. De charter is in mei 2007 opgericht om als aanjager de overheid, het bedrijfsleven en vrouwen zelf te stimuleren op structurele basis meer vrouwelijk talent aan de top te krijgen. Voormalig VVD-minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker is bestuursvoorzitter van Stichting Talent naar de Top.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top