Zorginstellingen kunnen patiënten gezonder maken door aanpassingen door te voeren in het voedselpatroon dat aangeboden wordt. Dit stelt Kris Verburgh, arts, onderzoeker en auteur van het boek ‘De Voedselzandloper’ in een interview dat Skipr met hem had tijdens de Health & Care Day 2013.
Volgens Verburgh zijn de huidige voedingsadviezen van de overheid sterk verouderd en toe aan een update: “De schijf van vijf is bedoeld als voedingsadvies voor de hele bevolking en dat zorgt ervoor dat de schijf overgesimplificeerd is en ook een compromis. De universiteit van Harvard en ook landen als Oostenrijk en Zwitserland hebben al nieuwe, meer up-to-date voedingsmodellen.”
Belangrijke rol
Zorgbestuurders zouden volgens Verburgh een belangrijke rol kunnen spelen. “Via voeding kan je enorm veel bereiken qua preventie, maar ook qua gezondheid of het beïnvloeden van ‘chronische’ verouderingsziektes.” Door als instelling meer aandacht aan voedingsadviezen te besteden, kan je volgens Verburgh aandoeningen als diabetes, maar ook bepaalde hartkwalen tegengaan.
Kris Verburgh was met zijn boek genomineerd voor de NS publieksprijs 2013. Bekijk ook het interview van Skipr met Verburgh tijdens de Health & Care Day 2013.