ACTUEEL

'Verandering voedselpatroon maakt patiënt gezonder'

Zorginstellingen kunnen patiënten gezonder maken door aanpassingen door te voeren in het voedselpatroon dat aangeboden wordt. Dit stelt Kris Verburgh, arts, onderzoeker en auteur van het boek ‘De Voedselzandloper’ in een interview dat Skipr met hem had tijdens de Health & Care Day 2013.

Volgens Verburgh zijn de huidige voedingsadviezen van de overheid sterk verouderd en toe aan een update: “De schijf van vijf is bedoeld als voedingsadvies voor de hele bevolking en dat zorgt ervoor dat de schijf overgesimplificeerd is en ook een compromis. De universiteit van Harvard en ook landen als Oostenrijk en Zwitserland hebben al nieuwe, meer up-to-date voedingsmodellen.”

Belangrijke rol

Zorgbestuurders zouden volgens Verburgh een belangrijke rol kunnen spelen. “Via voeding kan je enorm veel bereiken qua preventie, maar ook qua gezondheid of het beïnvloeden van 'chronische' verouderingsziektes.” Door als instelling meer aandacht aan voedingsadviezen te besteden, kan je volgens Verburgh aandoeningen als diabetes, maar ook bepaalde hartkwalen tegengaan.

Kris Verburgh was met zijn boek genomineerd voor de NS publieksprijs 2013. Bekijk ook het interview van Skipr met Verburgh tijdens de Health & Care Day 2013.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 oktober 2013

Laten we dan beginnen met de kok terug in woonvormen of gespcecialeerde voedingsassistente die maaltijden kookt. Nu krijgt een familielid een aangeleverde diepvries prak waar weinig voedings stoffen zitten en niet met liefde en aandacht klaar gemaakt. Moet aan verdiend worden en dat proef je. Liever wat managers en peuten minder en de kok terug. Dat is ook preventie voor de gezondheid van de client.

Anoniem

21 oktober 2013

En zegt meneer de dokter er ook bij wie dat gaat financieren? Er is niks mis met diepvriesmaaltijden.

Vergeet ook niet wie dit voer krijgt, het zijn vaak ouderen die in hun werkzame leven ook niet veel verse groenten hebben geconsumeerd. Bovendien geldt ook hier het ondernemersadagio 'wat niet weet wat niet deert'.

In vergelijking met de rest van de wereld is de warme hap uit de diepvries voor de uitgewerkte massa's van uitstekende kwaliteit!
Het is een ander soort mensen als die ik tegenkom in de bestuurszalen en voor zulken is het niet nodig zich onnodige kosten op de hals te halen voor koks en ander keukenpersoneel die nou eenmaal geen gewicht in de schaal liggen als het gaat om mensen die er echt toe doen.

Kortom een heel fout plan van deze zogenaamde dokter!

Vergeet ook niet dat de gemiddelde verzorgde vaak wel een dubbele uitkering heeft gezien de ethnische afkomst. Maar dat mag zeker weer niet gezegd worden? Bovendien heb je nog de religies die bepaalde voorwaarden stellen zoals de islamieten met hun halal vlees. Het is een slecht plan om daar in mee te gaan. Deze mensen behoren niet niet eens te wonen en te werken.
Echt weer een links PvdA plan. Is die dokters onderzoekje gesponsord door het MKB misschien? Het lijkt er sterk op!

Anoniem

21 oktober 2013

Voeding maakt wel degelijk verschil.
Vooral de overvloed aan suikers die wij binnen krijgen is onnatuurlijk en ongezond. Verdraaid lekker natuurlijk, maar niet in het belang van onze gezondheid, en waarom moet er suiker in snijvlees...?
Nee, ik heb mijn voedingpatroon veranderd en merk verschil.
Huisarts merkt verschil.
Geen bloeddrukverlagers meer en geen cholesterolpillen meer!!!
Dus ja, ik heb aan den lijve ondervonden wat goede voeding voor je doet!
Google eens op Grip op koolhydraten en Paleo..
Probeer het eens 6 weken en sta versteld van de verandering die je zal merken.

Folkerts

22 oktober 2013

De voeding welke Dr. Verburgh voorziet in Ziekenhuizen zal op redelijk korte termijn al verbeteringen geven en daardoor kosten verlagen door mogelijk sneller ontslag en minder medicatie. Kosten zijn dus geen issue.
Wat er mis is met voorbereide maaltijden heeft te maken met zowel de samenstelling en de toevoegingen om de maaltijd smakelijk en houdbaar te houden zoals hoge gehaltes aan zout, suiker en maiszetmeel.
Als je weet wat dat fysiologisch teweeg brengt in het lichaam denk ik wel dat het gaat deren. Sterker nog, ik denk zeker dat het geweten dan gaat meespelen. Niemand wil iemand ziek maken door hem/haar eten te geven. Maar door onbewust onbekwaamheid doen we dat wel. Dr.Verburgh brengt deze bewustwording en met hem een aantal andere wetenschappers en specialisten, hoewel ze veel tegenwind krijgen. Want een andere blik en verandering is altijd lastig.
Maar het is de moeite om echt eens in deze materie te verdiepen, we willen toch graag een minder zieke wereld?

Anoniem

22 oktober 2013

Spaar ééns een week de suikerkes die ge dagelijks ONGEVRAAGD "krijgt"....ge zult versteld staan v d hoeveelheid !!!
Vóóronderstel dat de helft v d PATIËNTEN,in ziekenhuizen(om ons hierbij te beperken)
ZIJN GEKREGEN SUIKERTJES ZOU LATEN VERZAMELEN...!!!!
Ge valt achteroven v d hoeveelheid.
En denk nu gewoon even na over dit"detailke !?

Top